Jste zde

Domů » Horní Egypt

Chrám Kom Ombo

Hornoegyptský chrám Kom Ombo

Asi 40 km severně od Asuánské přehrady leží na východním břehu řeky Nil chrám Kom Ombo. Byl postaven za vlády rodu Ptolemaiovců v letech 332 - 30 př.n.l. a byl významným správním centrem. Dodnes patří k nejkrásnějším sakrálním stavbám z této doby. Chrám je výjimečný tím, že je oproti většině staroegyptských staveb zasvěcen dvěma božstvům. Krokodýlímu bohu Sobekovi, který byl patronem vodstva a plodnosti a bohu Harverovi se sokolí hlavou, který je také jedním ze ztělesnění boha Hóra.

Chrám Kom Ombo se vyznačuje několika architektonickými zajímavosti. Prostory chrámu jsou rozděleny na dvě symetricky stejné poloviny, každá část je zasvěcena jednomu z bohů. Pravá část Sobekovi, levá Harverovi. Proto zde uvidíte také dvě ústřední stavby, dvě studny a jednu dvojitou chodbu. Z původního hlavního vchodu zůstaly do dnešní doby zachovány pouze nepatrné části. Patrné ale je, že se jednalo o dvojitý portál, kterým se vcházelo na dvůr s oltářem. Chrám má vstupní sloupovou halu, jejíž sloupy jsou vysoké 12 metrů. Dále se tu nachází sloupová síň s dvakrát pěti svazkovými sloupy. Ta vede do dalšího sálu a třech předsálí, na které navazují svatostánky. Celý chrámový komplex byl chráněn zdí o rozměrech 60 x 90 metrů.

Za zhlédnutí stojí také takzvaná "instrumentální skříňka". Ve skutečnosti se jedná o ozdobný reliéf na zdi, který má představovat skříňku s lékařskými instrumenty. Jeden z reliéfů představuje nástroj, který by mohl být důkazem, že se ve Starém Egyptě prováděly medicínsky indikované operace hlavy.
V chrámu se nachází také nilometr, jehož původní účel je jistý. Jedná se o studnu s měřící latí, ze které se odečítal stav vody v řece Nil. Praktický užitek nilometru byl zajímavý, čím vyšší byl stav vody, tím byla pole úrodnější a odváděné daně mohly být vyšší.

Na pozemku u chrámu se nachází bazén, ve kterém měl údajně Ptolemaius chovat krokodýly. Krokodýl představoval pozemské ztělesnění boha Sobeka a byl tudíž uctívaným zvířetem. V bazénu byste dnes krokodýly hledali marně, ale v nedokončené kapli bohyně Hathor v jižní části chrámu můžete objevit mumie krokodýlů, které dokazují, jak moc byly tito tvorové ve Starém Egyptě uctíváni.

Zdobené reliéfy chrámu Kom Ombo
Autor: isawnyu
Geografie: 

Místo

Chrám Kom Ombo 24° 27' 6.7644" N, 32° 55' 43.4244" E
Location

Egypt na Facebooku