Jste zde

Domů » Horní Egypt

Chrám Ramesse II.

Na jihu Egypta, poblíž hranice se Súdánem, najdete archeologické naleziště Abú Simbel, které tvoří dva starověké chrámy vytesané do skály.

Obě památky, velký chrám Ramesse II. i malý chrám bohyně Hathor na počest královské manželky Nefertari, jsou zapsány na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Kvůli výstavbě Asuánské přehrady v 60. letech minulého století museli být přesunuty z původního místa, aby nebyly zatopeny.

Postaveny vyly během deseti až dvaceti let v polovině 13. století př.n.l., z příkazu egyptského faraóna 19. dynastie, Ramesse II.. Chrámy měly upevnit staroegyptské náboženství v pohraniční oblasti Núbii. Rovněž měly Núbijcům ukázat moc faraónů. Obě díla byla vytesána přímo do svahu skalní stěny.

Vstupu do většího z obou chrámů vévodí čtyři monumentální sedící sochy Ramesse II. Jednu z těchto více než 20 m vysokých soch ovšem krátce po dokončení poškodilo zemětřesení. Samotný chrám zasahuje 63 m do skály.

Tvoří ho několik sloupových síní, které se směrem ke svatyni stále zmenšují, a několik vedlejších síní. Na vnitřních stěnách spatříte kromě hieroglyfů i ozdobné reliéfy. Sochy ve svatyni znázorňují tři nejdůležitější božstva z doby, kdy byl chrám postaven: Ptah, Amenre a Reharachtej. Mezi nimi trůní socha Ramesse II, jenž byl s bohy rovnoprávný.

Protože byl faraón, byl uctíván stejně jako bohové. Dvakrát ročně (kolem 21. ledna, případně kolem 21. října) dochází k takzvanému "slunečnímu zázraku" - sluneční paprsky po určitou dobu pronikají do svatyně a zahalí sochy do denního světla. Pouze socha Ptaha zůstává v šeru, neboť se jedná o boha smrti.

Asi tak 150 metrů od velkého chrámu stojí druhý, menší chrám. I jeho část kolem vstupu tvoří sochy, které byly vytesány ze skalní stěny. Šest vzpřímeně stojících soch měří 10 m. Znázorňují Ramesse II. a jeho hlavní manželku Nefertari.

Faraónova pozoruhodná úcta k Nefertari je vyjádřena tak, že její sochy dosahují stejné velikosti jako sochy jeho samotného. Chrám zasahuje 21 metrů do skály a podobou připomíná svůj větší protějšek. Je však jednodušší. Byl zasvěcen bohyni Hathor a rovněž Nefertari, zbožštěné faraónově manželce.

Podle místních obyvatel objevili chrámy v Abú Simbelu evropští badatelé na počátku 19. století. V té době byl však velký chrám zasypán pískem a odkryt byl až na začátku 20. století. Kvůli stavbě Asuánské přehrady hrozilo nebezpečí, že budou chrámy zaplaveny.

Proto byly v letech 1963 –1968 rozloženy na více než 1000 kusů, z nichž každý vážil až 30 tun a postaveny na vyvýšeném místě. Dnes chrámy stojí na břehu Nasserova jezera. Roku 1979 byly zařazeny na Seznam světového dědictví UNESCO, neboť patří k nejvýznamnějším stavbám Nové říše (1580 – 1085 př.n.l.).

Geografie: 

Místo

Chrám Ramese II., Abú Simbel 22° 20' 12.9732" N, 31° 37' 32.0232" E
Location

Egypt na Facebooku