Jste zde

Domů » Horní Egypt

Chrám v Karnaku

Chrám v Karnaku

Chrámové komplexy v Karnaku a v Luxoru jsou pozůstatky svatého města Veset - původně nazývané Théby, které bylo dlouhá léta hlavním městem a kulturním centrem bývalé říše.
Karnacký chrám byl stavěn za vlád mnoha egyptských faraónů a různě tak dostavován déle jak 1500 let. Této okolnosti také vděčí za to, že se stal nejvýznamnějším chrámových komplexem země. Chrám v Karnaku platil právem za svatyni raného Egypta. Také své současné ocenění – zařazení do seznamu památek světového dědictví UNESCO – získal právem.
Karnacký chrám měl za doby faraónů ale větší význam, než pouhé kultovní místo. Bylo to také místo, kde faraóni sídlili a odkud vládli. A tak můžeme předpokládat, že toto místo skrývalo ve svých prostorách mnoho cenností.

Chrám byl za doby vlády 18. a 19. dynastie přestavován a dále rozšiřován. Těmto zásahům, které stavbu dělí na tři hlavní části, vděčíme za současnou podobu. Centrum je zasvěceno bohu Amonovi, kterému patří chrám Amon – Re. Jižně odtud se nachází chrámová oblast zasvěcená bohyni Mut, ženě boha Amon-Re a matce boha Chóna. Severně od chrámu Amon – Re leží chrámová oblast Month.
Chrámový komplex je celý protkaný oslňujícími monumenty. Mezi ně patří i kaple královny Hatšepsut a Velká sloupová chodba.

Chrámové komplexy v Luxoru
Geografie: 

Egypt na Facebooku