Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Dahshur - pyramidy

Dahshur – pyramidy

Takzvaná stupňovitá pyramida vládce Snofru, a současně jeho v pořadí druhá pyramida, se nachází na jihozápadě území Dahshuru. Pyramida je prvním pokusem o vytvoření skutečné pyramidy, byla postavena z vápencových cihel. Je dobře zachována, a to zejména její vápencový kryt. Délka základny pyramidy je 189 metrů, její výška 97 metrů. Na východě je obětní chrám a na jižní straně hrob. Z východní strany je také dobrý výhled na černé pyramidy Ameneophise III., které nejsou ale přístupné.

Červená pyramida vládce Snofru, jeho třetí pyramida, se nachází v severozápadní oblasti. Tuto pyramidu nechal postavit Snofru 2 km severně od jeho druhé pyramidy. Délka jejího podstavce je 213 metrů, její výška 101 metrů. Na této pyramidě byl objeven jediný pyramidion Staré říše, který se skládá z monolitického bloku vápence.

Pyramidy 12. dynastie (Střední říše) nejsou přístupné, ale měli bysme se o nich také zmínit. Vzhledem k tomu, že jádro pyramid bylo z větší části zhotoveno z cihel z nilského bahna a ochranný vápencový plášť byl zničen, najdete dnes na jejich místě jen velké hromady suti.

Bílá pyramida Amenemheta II. leží v severovýchodní části areálu, 1,2 km východně od Červené pyramidy. Byla postavena z vápencových cihel, délka její hrany je asi 40 metrů. V blízkosti pyramidy jsou hrobky princezen z 12. a 13. dynastie.

Černá pyramida Sesostrise III. se nachází v severovýchodní části areálu, 1,5 km severně od Bílé pyramidy. Tato pyramida byla postavena pouze z jílových cihel bez kostry. Délka její základny byla asi 100 metrů a sahala do výšky přibližně 74 metrů.

Černá pyramida Amenemheta III. je v jihovýchodní části, asi 2 km od stupňovité pyramidy. Délka základny byla asi 100 metrů, původní výška asi 78 metrů. Žulový pyramidion této pyramidy si můžete dnes prohlédnout v Egyptském muzeu ve městě Káhira. Kromě této pyramidy zanechal Amenemhet III. ještě druhou pyramidu v místě Hawara, kde se zároveň odehrál i jeho pohřeb.

Černá pyramida Amenemheta III

Egypt na Facebooku