Jste zde

Domů » Sinajský poloostrov

Dovolená v Dahabu

Pobřeží egyptského letoviska Dahab
Autor: Igor Klisov

Městečko Dahab se nachází asi 80 km severně od prázdninových letovisek Sharm el-Sheikh a Na‘ama Bay v Egyptě. Na rozdíl od uvedených rekreačních center je ovšem ještě docela poklidným místem.

Tohle letovisko je stále ještě poměrně mladou rekreační destinací, navštěvují je převážně hippies, "baťůžkáři“ a také milovníci potápění a surfování. Dříve se tu místní obyvatelé živili hlavně rybolovem a chovem zvířat, ale cestovní ruch tu začíná postupně sílit.

Postupem doby se i tady začaly stavět hotely, nejprve to byly pouze jednoduché tříhvězdičkové hotely, ale postupně se však pohodlí, luxus i počet hvězdiček v místních hotelech zvyšuje. Dosud se zde ale nabízí mnohem méně turistické infrastruktury, než je tomu v jiných destinacích.

V roce 2006 se tu odehrálo hrozné neštěstí, kdy byly na plážové promenádě odpáleny tři bomby. Zahynulo při tom 22 lidí a mnoho dalších bylo zraněno. Byl to velký šok v tomto jinak klidném středisku, mezitím se ale situace naštěstí opět uklidnila.

Surfování

Vynikající pláž a opravdu znamenité větrné podmínky lákají mnoho surfařů. Dahab je tím vůbec největším rájem surfování v celém Egyptě. Samozřejmě se tu nachází i velká "Mistral Station“.

Mělká a klidná voda bývá obvykle ve velké laguně, najdete tady ale i oblasti s vysokými vlnami. Vítr tady vane poměrně rovnoměrně a je vhodný jak pro začátečníky, tak i pro zkušené surfaře.

Chráněná zátoka je vhodným místem pro surfaře začátečníky i pro mírně pokročilé, kteří tam najdou přímo optimální možnosti pro surfování. Mimo lagunu se pak zvedají až 4 m vysoké vlny.

Potápění

Na pobřeží u Dahábu se rozprostírají slavné útesy, jako je "Canyon" či "Blue Hole". Potápěči si tu doslova zamilovali unikátní útesové formace. K některým potápěčským lokalitám se dá dokonce dojet i džípem a nemusí se tady vůbec používat člun, což je na jiných místech naprosto obvyklé a nutné.

Potápění ze břehu je ale pro mnohé poněkud náročné, protože je zapotřebí donést si s sebou až na místo ponoru své potápěčské vybavení. Ovšem i v Dahábu můžete použít čluny, abyste se dostali k oblíbeným potápěčským lokalitám.

Jde především o slavné útesy v národním parku Ras Mohammed nebo k vrakům lodí v Rudém moři, jako je třeba Thistlegorm. Více informací o potápěčských lokalitách najdete v místním potápěčském průvodci.

Výlety

Kdo se již vypraví do egyptského Dahábu, neměl by si nechat ujít návštěvu kláštera svaté Kateřiny a Mojžíšovy hory. Milovníci přírody zase určitě nepohrdnou výletem do "Barevného kaňonu“ - Coloured Canyon. Nezapomeňte ovšem na to, že při těchto pěších výletech byste si měli vzít vhodnou obuv a dostatečnou zásobu pití.

Egyptské letovisko Dahab a jedna z pláží
Autor: Igor Klisov
Egyptské letovisko Dahab a windsurfisté
Autor: Igor Klisov

Místo

Dahab 28° 30' 32.8968" N, 34° 30' 48.5388" E
Location

Egypt na Facebooku