Jste zde

Domů » Rudé moře

Dovolená v Hurghadě, 1. část

Letovisko Hurghada v Egyptě
Autor: masterplaan

Hurghada je jedním z nejznámějších letovisek na pobřeží Rudého moře v Egyptě. Vzhledem k tomu, že zde došlo v 70. a 80. letech minulého století k velkému rozmachu cestovního ruchu, byla infrastruktura bývalé rybářské vesnice plně přizpůsobena požadavkům turistů.

Hurghada má dnes i vlastní letiště a velký počet hotelů, restaurací, barů a obchodů. Vzhledem k tomu, že je to bývalá arabská rybářská vesnice, můžete zde najít staré vesnické jádro a zajít třeba i na typický arabský bazar.

Podél pláže jsou vedle sebe seřazeny na úseku asi 10 km četná turistická zařízení, téměř všechna i velice pečlivě udržovaná. Ovšem současně si tu povšimnete také rozestavěných staveb i ruin.

Nakoupit můžete v Hurghadě prakticky téměř cokoliv. V roce 2008 tady otevřeli nový přístav Marina s doslova gigantickým areálem. Na ploše 120.000 m2 bylo pro turisty vybudováno více než 100 obchodů, mnoho restaurací a barů, a dalších míst pro pestrou zábavu.

Korálové útesy

Před pobřežím Hurghady se v Rudém moři nachází velké množství krásných korálových útesů. Podrobný popis těchto útesů najdete v místním potápěčském průvodci. Téměř každý plážový hotel se tu dokonce může pochlubit vlastním potápěčským centrem.

Hurghada byla jedním z prvních letovisek na pobřeží Rudého moře speciálně zaměřených na potápění turistů. V prvních letech cestovního ruchu zde ale nebyla prováděna téměř žádná opatření na ochranu korálových útesů. Většina majitelů lodí tak spouštěla kotvy přímo do útesů, čímž pochopitelně docházelo k poškození korálů a odpadní vody směřovaly také do moře.

Pak si ale místní obyvatelé uvědomili, že turismus na nedotčených útesech je výborným zdrojem příjmů. Ke korálovým útesům se tak začaly připevňovat kotvící bóje, u nichž se dá bezpečně zakotvit člun, aniž by docházelo k nějakým dalším poškozováním korálů. Některé poškozené útesy se pak naštěstí "vzpamatovaly".

Pláže

Místní pobřeží s plážemi lemuje mnoho hotelových resortů, mnohé úseky pláží mají přímým přístup k moři. Rozdíly mezi plážemi jsou především v jejich šířce, čistota a kvalita je zde většinou na velmi dobré úrovni.

Veřejná pláž se rozprostírá v jižní části Hurghady u vilové čtvrti Old Vic Village. Písečná pláž je umístěná v zátoce a je proto chráněna před větrem i před vlnami, což z ní činí ideální místo pro rodiny s dětmi. Platí se tu ovšem vstupné, v němž je ale zase zahrnuto zapůjčení plážových lehátek a slunečníků.

Populární destinací pro výlety na pláž s křišťálově čistou vodou je ostrůvek Giftun. Leží v moři asi hodinku cesty od Hurghady a nabízí svým návštěvníkům jemný bílý písek a překrásný podmořský svět. Jde i o jedinečné místo ke šnorchlování.

Egyptská Hurghada a jedna z pláží
Autor: Sowr

Místo

Veřejná pláž, Hurghada 27° 11' 43.2312" N, 33° 50' 26.862" E
Location

Egypt na Facebooku