Jste zde

Domů » Rudé moře

Dovolená v letovisku Safaga, 1. část

Egyptská pláž Safaga

Safaga patří k jedné z hojně navštěvovaných destinací na pobřeží Rudého moře. Předměstí Safagy se skládá pouze z řad hotelových zařízení, které byly na tamní pláži postaveny ve velmi různých stavebních stylech. Součástí zdejší turistické infrastruktury jsou pochopitelně četné malé restaurace, bary a obchody a cesta vás zavede podél krásně navržených nových hotelů.

Pod arkádami tamních staveb je v provozu mnoho malých obchůdků, kde prodávají místní obchodníci kromě zboží pro každodenní potřebu i typické egyptské suvenýry. Jen málo turistů se vydává hned přímo do města, aniž by se zdrželi nejprve na těchto místech.

Surfování

Safaga je také vynikajícím místem pro milovníky surfování. Je tu rozsáhlá pláž s výběžkem země, který není nijak chráněn před větry. Safaga nemá sice žádnou lagunu, ale před ní je v Rudém moři několik ostrůvků. Vítr fouká šikmo od pevniny, takže se tvoří obvykle jen malé vlny, ale není to pravidlem.

Podmínky pro surfování u Safagy jsou tedy vhodné opravdu pro každého surfaře, od začátečníků, až po skutečné profesionály. Turistům tady slouží i surfařská stanice, kde si lze zapůjčit odpovídající sportovní výstroj. Kromě toho je v tomto místě i velká "Mistral Station".

Ve většině míst se konají výukové lekce kurzů surfování pro začátečníky i pro pokročilé. Komu by se zdál zrovna v ten den vítr příliš slabý, může se vypravit na zajímavou plavbu katamaránem.

Svět pod hladinou Rudého moře

Dalším lákadlem Safagy jsou opravdu velkolepé útesy před pobřežím. Mnoho turistů právě z těchto důvodů směřuje za potápěním do Safagy. V této oblasti byla učiněna již v rané fázi využívání zdejších korálových útesů k potápění rekreantů příslušná ochranná opatření, jež přispěla k jejich zachování. Takže dnes zde objevíte v podstatě původní a velice rozmanitou neporušenou podmořskou "krajinu". Podrobný popis jednotlivých útesů najdete v místním potápěčském průvodci.

Dobře zachovalé podmořské korálové útesy u Safagy se těší opravdu znamenité pověsti u všech potápěčů, takže během sezóny se jen velmi zřídka pod vodou proháníte úplně sami. Nejslavnějším místem potápění v této oblasti Rudého moře je bezpochyby vrak lodi Salem Express, která se tu potopila v roce 1991.

Často se do zdejších vod vydávají na potápěčských člunech i šnorchlaři, kteří zaměřují svou pozornost především na mělce položené útesy a na až neskutečnou krásu tamního podmořského světa. Mnoho turistů si ale jezdí do Safagy užívat překrásnou odpočinkovou dovolenou na pláži.

Geografie: 

Místo

Safaga 26° 45' 34.5528" N, 33° 56' 40.4412" E
Location

Egypt na Facebooku