Jste zde

Domů » Rudé moře

Dovolená v Port Ghalibu

Egyptské město Port Ghalib
Autor: napy84

Port Ghalib je velmi "mladé" letovisko na pobřeží Rudého moře v Egyptě, které se nachází v bezprostřední blízkosti nového letiště u města Marsa Alam (asi 5 km jižním směrem).

Poté, co bylo místo zpočátku známé snad jen pár ubytovaným potápěčům, kteří si vysoce cenili nedotčených útesů u pobřeží, se stalo známým letoviskem. Postupně tu začaly budovat hotelové řetězce, které zde nalezly skvělá místa pro stavbu dalších komfortních ubytování, a nyní nabízejí rekreantům opravdu vše, co si jen jejich srdce může přát.

Podle jedné místní legendy vzniklo toto místo vlastně z nouze. Mladý Ghalib kvůli intrikám svého nepřítele Salima neměl přístup do přístavu Aidhab. Ghalib ale chtěl náklad svých tří lodí vyložit na souš a nalezl k tomu nakonec dříve nevyužívaný záliv, kde byl později založen Port Ghalib. Přístav, který tam vznikl, zažil v pozdější době obrovský rozmach.

Dnešní mezinárodní přístav jachet s tím bývalým přístavem samozřejmě nemůže být v žádném ohledu srovnáván. Molo, které zde bylo speciálně postaveno pro účely kotvení sportovních jachet, umožňuje současně kotvit až 1000 jachet, dlouhých až 50 metrů.

Tento přístav jachet je tedy dnes ústředním bodem nového exkluzivního egyptského letoviska Port Ghalib. Projekt nabízí unikátní rekreační areál, kde si turisté užijí veškerého možného luxusu, aniž by docházelo k nějakému případnému ohrožení životního prostředí či místních kulturních památek.

Je tomu totiž zcela naopak, kulturní aspekty a místní překrásné přírodní oblasti jsou umně zakomponovány do zdejšího, opravdu gigantického projektu cestovního ruchu. Jsou tu zřízeny i celé tématické vesnice, odrážející kulturu a přírodu Egypta.

Zábava a aktivity

Různé hotely vycházejí vstříc svým hostům, i co se týká nabídky těch nejrůznějších sportovních a volnočasových aktivit. Najdete tu třeba jednu z největších uměle vytvořených lagun se slanou vodou na světě, překrásnou promenádu "Corniche" s vynikajícími nákupními a stravovacími zařízeními, kde si můžete dopřát ty nejrůznější egyptské pochoutky.

Návštěvníkům tady slouží i tradiční arabské tržiště, kde panuje ona zvláštní egyptská nezaměnitelná atmosféra, a kde se dá i jen tak procházet a vybírat očima.

Jednou z nejoblíbenějších aktivit je tady samozřejmě potápění. Milovníci tohoto sportu tady mají k dispozici několik perfektních potápěčských lokalit, kam je přístup buď přímo ze souše, nebo si tam můžete dojet člunem.

Jak úplní začátečníci, tak i zkušení vyznavači ponorů pod hladinu moře, zde objeví opravdu jedinečná místa, kam se rozhodně vyplatí zajet. Jmenujme alespoň okrajový útes před letoviskem, kde je jen malý průtok vody, a kde všechna ta podmořská krása neleží v nijak velké hloubce.

Spíše pro zkušené potápěče je pak určen útes Elphinstone, kde jsou k vidění barevné porosty korálů a velice pestrý svět podmořských živočichů.

Výlety

Kromě všech místních lákadel můžete využít i nabízených výletů, které se odtud organizují. Směřují především do Luxoru nebo do Údolí králů. Zajímavé je pouštní safari s beduíny, kde se ale budete muset vzdát jakékoliv luxusu, protože budete ubytováni jen v jednoduchých chatách. Ale to k takovémuto typu výletu přece patří.

Část egyptského letoviska Port Ghalib
Autor: ClifB

Místo

Port Ghalib 25° 32' 3.3324" N, 34° 38' 14.586" E
Location

Egypt na Facebooku