Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Egyptská fauna a flóra

Egyptská příroda s hyenou
Autor: wwarby

subtropickém klimatu se daří ovoci všeho druhu: mangu, fíkům, pomerančům, broskvím, dále pak olejnatým plodům, koření, zelenině a obilovinám jako je proso, pšenice a také rýži. V Nilském údolí, zvaném "Zahrada Egypta", se setkáte také s jasmínem, oleandrem, ibiškem, bugenvilejí anebo bambusem.

Od pobřeží Středozemního moře až k Sinajskému poloostrovu se rozkládají stepi s keři a křovinami. Na Sinaji pokračuje tato nehostinná krajina v podobě písečných a kamenitých pouští. Suché křoviny, po srážkách také divoce rostoucí byliny a květinové koberce, jsou typické pro Arabskou poušť až k Rudému moři.

Nejvíce v místních květinářství bije do očí, jak jsou v zemi drahé růže a tulipány ve srovnání s ostatními životními náklady. To má dobrý důvod. Země, o jejíž kdysi bujné vegetaci informovali staroegyptské nástěnné obrazy, usiluje o to, aby nakrmila své obyvatele. Je tedy pochopitelné, že felláhové se zaměřují na pěstování užitkových rostlin.

Jsou zde nevyužité louky a lesy, popřípadě palmové háje. Olivovníky se tu vyskytují v nepatrném počtu jen v oázách, častěji tu uvidíte eukalyptus a fíkovníkové kaktusy. Celkově spíše chudý porost stromů se skládá ze žlutě kvetoucích nilských akácií, které se nacházejí většinou v blízkosti břehu, z moruší a rohovníků obecných, tamarišků a ohňových stromů.

Egypt sice sousedí s Libyí, napsal slavný historik Hérodotos, ale nemá moc bohatou faunu. Jaká pravda, - a obzvlášť dnes. V zemi už vyhynuly hroši, žirafy, leopardi, lvi a pštrosi. Na cestách pouští můžete místo nich ještě občas potkat jejich vzdálené příbuzné - hyeny, šakaly, pouštní lišky nebo supy.

Ještěrky a gekoni, jakožto užiteční ničitelé hmyzu, toto spektrum doplňují. Nebezpečných je několik hadů (kobry a pouštní zmije) a zelení a černí škorpióni, kteří se rádi zdržují pod kameny a v křovinách. Také krokodýlů tu už moc není, představují ale problém v jezeře Nasser. Od roku 1984 tu platí totiž zákaz lovu krokodýlů.

Egypťané chovají domácí a užitková zvířata jako například ovce, kozy, holuby, kuřata, husy, kachny, koně, osly, dobytek, vodní buvoly a tradičně velbloudy. Prasata chovají jen Koptové, protože muslimové nesmí jíst jejich maso.

Kočky, které byly už v době faraónů velmi uctívané, se s obyvateli domů dobře snášejí. Ale bez závažného důvodů (např. kvůli hlídání nebo k lovu) chovat v domě psa Prorok muslimům zakazuje. Pes olizováním znečišťuje věci v domácnosti a potřebuje každý den velké množství potravy.

Místo

Jezero Nasser 22° 20' 6.4896" N, 31° 37' 7.554" E
Location

Egypt na Facebooku