Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Egyptské muzeum v Káhiře, 1. část

Egyptské muzeum v Káhiře - informace

Egyptské muzeum v Káhiře je největším muzeem, které uchovává staroegyptské památky. Nachází se blízko východního břehu Nilu, na náměstí Midan Tahrir. Muzeum bylo založeno francouzským egyptologem Augustem Mariettem v roce 1858, v káhirské čtvrti Bulak. Místo ale velice brzy přestalo vyhovovat svou malou kapacitou a kromě toho hrozilo kvůli blízkosti Nilu zaplavení.

Proto bylo rozhodnuto o založení nového muzea, jehož základní kámen byl položen v roce 1897 a pro veřejnost bylo muzeum zpřístupněno v roce 1902.
V dnešní době muzeum uchovává okolo 150 000 uměleckých předmětů, které představují posledních 4500 let historických dějin Egypta.

Budova muzea má tři poschodí a disponuje výstavní plochou o velikosti asi 11 000 metrů čtverečních. Pro návštěvníky není přístupná podzemní část. Z důvodu přísunu nově objevovaných artefaktů je nutné budovu a výstavní síně stále nově upravovat.
K nejznámějším výstavním kouskům patří Tutanchámonova maska, Cheopsova socha, vykopávky z královského pohřebiště staroegyptského města Tanis nebo Narmerova paleta z 31. století př.n.l..

Egypt na Facebooku