Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Egyptské muzeum v Káhiře, 2. část

Egyptské muzeum v Káhiře

Archeologické vykopávky umístěné v přízemí jsou řazeny chronologicky po směru hodinových ručiček. Většinu výstavního místa zaujímají vykopávky z období Nové říše. Jsou vystaveny ve východním křídle a vedou až do křídla západního. Nacházejí se zde sochy králů Amenophise II., Amenophise III. a Thutmosise III. V severní části leží Amarnský sál, kde se nacházejí malby z různých paláců a hlava sochy královny Nefertiti.
V jižní polovině západního křídla se nacházejí vykopávky ze Staré říše – jako např. socha krále Cheopse. Střední sál nabízí pohled na podlahu paláce města Amarna nebo sarkofág královny Hatšepsut. Památky z pozdější doby a z doby řecko-římské se nacházejí ve východní části muzea.
K nejdůležitějším památkám horního podlaží patří poklady z Tutanchamova hrobu. Vedle se nachází mnoho tématicky příbuzných sálů – např. pro malby, hrobky, figurky bohů nebo předměty z běžného života.
Severní expozice vystavuje ozdoby ze všech vývojových období, západní ukazuje rakve pocházející z různých období. Mumiový sál vystavuje mumie Amenophise I., Thutmosise II. a Thutmosise IV., Ramese II. nebo Ramese V.

Egyptské muzeum uchovává také velký počet nezdokumentovaných artefaktů, mezi nimi asi 600 sarkofágů, které budou v muzeu na svůj zápis čekat zřejmě ještě léta. V lednu 2010 bylo v Káhiře otevřeno také "Dětské muzeum", které chce dětem, způsobem jim blízkým, přiblížit historii a kulturu Starého Egypta.

Egyptské muzeum v Káhiře

Egypt na Facebooku