Jste zde

Domů » Rudé moře

Hamata

Pobřeží letoviska Hamata
Autor: sierragoddess

Hamata v Egyptě nabízí svým návštěvníkům především klid a překrásné potápěčské lokality. Tohle vůbec nejjižnější prázdninové letovisko na pobřeží Rudého moře bylo totiž dříve nepřístupné jakékoliv masové turistice.

Jen několik hotelů se tady vysloveně specializuje na pobyty milovníků potápění, kteří se většinou shromažďují na blízké pláži. Samotná vesnička Hamata je navštěvována jen málo, a ačkoliv tady nenajdete žádné skvělé korálové útesy před pobřežím, ani žádný vrak potopené lodi, přece jen se vyplatí sem někdy zajet.

Kolem Hamaty je totiž plno zajímavých útesů, ostrůvky před pobřežím pokrývá sněhobílý písek a jsou kolem dokola obklopeny tyrkysově modrou vodou. Jsou prostě úžasné.

Z letiště Marsa Alam se dostanete do zdejší nádherné oblasti potápění asi za dvě hodiny, z letiště ve městě Hurghada musíte počítat s asi 5 hodinami, protože vás bude čekat trasa o délce téměř 400 km.

Ovšem stojí to za to, protože v Hamatě objevíte opravdu krásnou přírodu a skvělá místa k potápění. Je tu vybudována celkem dobrá turistická infrastruktura s pár zajímavostmi, s potápěčskou školou a půjčovnou sportovního vybavení.

V Hamatě můžeme obdivovat tu nejjižnější a nejodlehlejší část překrásného podmořského světa v Egyptě, která vás bezpochyby okouzlí až neuvěřitelně pestrou hojností ryb a krásnými korálovými útesy, které zde vytvářejí doslova rozkvetlé podmořské zahrady.

Přitom jsou všechna tato zajímavá místa poměrně snadno přístupná. Tzv. Fury Shoals, systém tamních korálových útesů, a ostrov St. Johns tvoří lákavé cíle potápěčů, z nichž některé jsou vhodné i pro začátečníky. Naprostá většina ale slouží především zkušenějším a vysloveně zdatným potápěčům.

St. Johns

Ostrůvek St. Johns se nachází asi 60 km od egyptsko-súdánských hranic, a je to vlastně současně i ta nejjižnější egyptská potápěčská lokalita, kam zajíždějí čluny s milovníky podmořské krásy.

Útesy jsou tady rostlé zcela jinak, než je tomu jinde. Rozeklané korálové útesy zde spadají do hlubiny a jiné naopak zůstávají hned pod mořskou hladinou. Všem společné je ale nádherný a zcela jedinečný obraz podmořského života.

Kdo se rád potápí v jeskyních a v podmořských soutěskách, měl by zamířit ke zdejším "Caves“ a prozkoumat tamní úzká a spletitě zakroucená místa pod vodou. Korálové útesy u ostrůvku St. Johns se u potápěčů těší značné pozornosti, i když je tu velmi obtížné, ne-li zcela nemožné, aby si pod hladinou moře vychutnali všechny krásy a poznali všechny živočichy.

Fury Shoals

Také tyto útesy jsou místem až neskutečné krásy života pod hladinou moře. Tato část Rudého moře je většinou známa zde se vyskytujícími se druhy tvrdých korálů a několika podmořskými jeskyněmi.

Další, neméně zajímavé útesy k potápění se nazývají Abu Ghalib Soraya, Shab Sharm a najdete tu i snad nejznámější korálový útes Elphinstone Reef. Pro podrobnější informace je zapotřebí opět zalistovat v příslušném potápěčském průvodci.

Hamata - podmořský svět
Autor: brittonpaul83
Geografie: 

Místo

Hamata 24° 15' 21.726" N, 35° 24' 20.0412" E
Location

Egypt na Facebooku