Jste zde

Domů » Střední Egypt

Hawara (Hawāra)

Hawara - pyramida
Autor: HannahPethen

Hawara je archeologické naleziště v gouvernementu el-Faiyum v Egyptě. Nachází se jihovýchodně od města Madinat el-Faiyum, přibližně v polovině cesty k pyramidové oblasti El-Lahun, východně od silnice do Beni Suef.

V Hawaře nechal Amenemhet III., panovník 12. dynastie (Střední říše), postavit svou druhou pyramidu. Jeho první, Černá pyramida, byla postavena v jihovýchodní části Dahshuru.

Toto místo je známé pro svůj labyrint v jižní části pyramidy, který sloužil jako chrám mrtvých a zmiňovalo se o něm již mnoho starověkých autorů, jako například Herodotus, Strabo a Plinius. 400 metrů dlouhý chrám se rozkládal na dvou podlažích a měl 3000 pokojů a 8000 sálů, z nichž dnes už není téměř nic vidět, protože byly již za dob římských zbourány.

Dnešní rekonstrukce jsou založeny na vykopávkách z Petrie v roce 1890. Další zvláštností je, že pyramida má dva sarkofágy a dvojí pohřební výbavu.
Hroby úředníků byly vytvořeny v severní části pyramidy. Pohřebiště bylo dále používáno během období Nové říše i v pozdním období, a to zejména v řecko-římském čase. Dokládá to velký počet portrétů mumií. V pozdním období zde bylo pohřbeno také mnoho mumií krokodýlů.

Délka základny pyramidy je 100 metrů, její původní výška se odhaduje na 69 metrů. Schodiště k pohřební komoře leží pod vodou, k prohlížení je tak přístupných jen několik metrů. Pyramida byla postavena jako vápencová "kostra", která byla doplněná hliněnými cihlami. Na severu pyramidy jsou znatelné pozůstatky kaple.

Hawara - pyramida
Autor: HannahPethen
Geografie: 

Egypt na Facebooku