Jste zde

Domů » Horní Egypt

Historie a památky Armantu

Egyptský Armant a pozůstatky Montova chrámu

Armant (staroegyptsky Iunu-Monthu, řecko-latinsky Hermonthis) je město v Horním Egyptě na západním břehu řeky Nil, v provincii Qina. Nachází se asi 20 km jižně od západních Théb, naproti městu at-Tōd. Místo bylo až do 18. dynastie a v římském období hlavním městem 4. hornoegyptského nomu Waset (nom - označení kraje ve starém Egyptě). Armant byl také důležitým koptským centrem a biskupským sídlem, původní bazilika se ale nedochovala.

V 11. dynastii hrál Armant důležitou roli v obnoveném sjednocení říše. Z tohoto období pochází také Monthův chrám. Toto božské jméno mělo ve svém názvu několik panovníků 11. dynastie (např. Mentuhotep II.). Chrám byl pak za vlády Thutmosise III. rozšířen, během vlády Achnatona na mnoha místech poničen. Ramses II. chrám doplnil o dvě velké sochy, jeho syn Merenptah byl spojován s několika sochami Osiris.

Později byl zničen Peršany a na konci pozdní doby za vlády faraóna Nachthareheba a v řecko-římském období byl nahrazen novou budovou.
V 19. století byl chrám opět téměř zničen, ale především za účelem výstavby cukrovarů a rodinných domů. Dnes Monthův chrám stojí v oblasti bazaru, v centru města. Turistům je sice přístup oficiálně zakázán, ale návštěvu se vám přesto může podařit vyjednat. Uvidíte však pouze něco ze základů stavby a spodní vrstvy kamenů.

Na okraji pouště, severozápadně od chrámu, se rozkládá pohřebiště posvátných býků (bucheum), které bylo využíváno v řecko-římském období. Na východ od chrámu se nacházelo římské město s velkou studnou.
Asi 10 km jihozápadně od města zase stojí klášter sv. Jiří z ar-Rizaiqatu, západně od Dimuqratu. Ikona v klášteře údajně způsobila zázrak a tak je z něj po mnoho století až do dnes významné poutní místo. Od roku 1976 v klášteře žijí opět mniši a každoročně v období 10. - 16. listopadu se v něm konají oslavy u příležitosti vysvěcení kostela.

Egyptský Armant a pozůstatky Montova chrámu
Geografie: 

Místo

Armant 25° 37' 18.4548" N, 32° 32' 42.1404" E
Location

Egypt na Facebooku