Jste zde

Domů » Rudé moře

Historie a současnost Safagy

Egyptské město Safaga s přístavem

Safaga je egyptské přístavní město u Rudého moře, leží asi 50 km jižním směrem od letoviska Hurghada. Město se rozkládá podél pouštní oblasti mezi mořem a horami. Název města zřejmě pochází z arabského výrazu Safā dschā, což znamená "přichází vítr s prachem".

Nachází se zde jeden z nejstarších přístavů na pobřeží Rudého moře, který byl postaven již za vlády staroegyptského faraóna Sahure jako základ pro obchod a průzkum u pobřeží moře. Při dobytí Egypta v roce 1882 tak Britové poznali strategický význam města Safaga, který byl ještě posílen objevem nalezišť fosfátů v blízkých horách. Význam ještě rostl od roku 1911 díky rozsáhlé výstavbě na základě obrovských investic italských podnikatelů.

Přístav staré faraonské říše je starý již 4 000 let. Výzkumníci z univerzity v Bostonu a Neapoli našli v roce 2006 jižně od Safagy v pěti jeskyních zbytky lan a prken, které byly použity pro nakládání lodí, a také pozůstatky bedny s nápisem "Zázrak země Punt" (Punt - bájná země bohů) s ne zcela zachovalým jménem Amenemhat III.. Což dokazuje, že Egypťané v době faraonů provozovali námořní obchod s Puntou.

Během druhé světové války byl přístav používán Spojenci. Pozůstatkem této doby je vrak lodi, která byla potopena v roce 1944 během německých náletů. S hloubkou 25 až 34 metrů může přístav přijímat i větší lodě. Dnes je zde hlavní základna pro Egyptské námořnictvo v jihovýchodní části země. Slouží také jako výchozí bod pro poutní cesty, tzv. hadždž, do Saúdské Arábie (Mekka), vývoz hliníku a dovoz pšenice. Proto také městu dominují průmyslové komplexy, a kromě okolních resortů nemá turistům co nabídnout.

Pokud budete pokračovat v jízdě po obchvatu kolem města, dostanete se na místo setkávání konvojů pro turisty do údolí Nilu. Místní pláže s černým pískem prokazují přítomnost přírodních radioaktivních izotopů uranu, thoria a draslíku. V turistickém magazínu "Red Sea Bulletin" se o tom píše: ".. v neškodné koncentraci .., a písek bohatý na sůl a minerální látky se doporučuje pro léčbu psoriázy (lupénky), bronchitidy, revmatismu a různých alergií. Dokonce se uvádí, že faraonská královna Hatšepsut sem každý rok jezdila na léčebné kúry.

Ve městě a jeho okolí existují luxusní turistické komplexy, jako Soma Bay, Makadi Bay, Kalawy Bay a al-Qusair, která navštěvují potápěči, surfaři, golfisté anebo plavci. Před pobřežím se nachází několik korálových útesů, stejně jako před Hurghadou, a také vrak lodi Salem Express, která je cílem mnoha potápěčských center.

Safaga - část přístavu
Geografie: 

Místo

Safaga, přístav 26° 44' 25.9512" N, 33° 56' 38.6196" E
Location

Egypt na Facebooku