Jste zde

Domů » Horní Egypt

Horní Egypt - chrám v Luxoru, 2.část

Chrám v Luxoru se skládá z velkého pylonu, který byl obklopen vysokými sochami a obelisky, z nichž jeden byl převezen v 19. století do Paříže a vystavován na náměstí Place de la Concorde. Nástěnný reliéf představuje bojovou scénu z bitvy u Kadeše, v dnešní Sýrii. Již po generace platili Chetité za úhlavní nepřátele, první bitvu vyhrál Ramses a opojen vítězstvím dokázal jen o rok později nepřítele definitivně zničit. V pátém roce vlády se vydal Ramses na cestu s asi 20 000 válečníky, aby sebral králi Chetitů město Kadeš a tím rozšířil egyptský vliv také na Sýrii. Základ vojska tvořilo více než tisíc válečných vozů, snadno ovladatelných a rychlých. Blízko města Kadeš došlo ke slavné bitvě, která je v pramenech obou národů dost podrobně, avšak také často značně odlišně, popisována. Tímto je první, detailně zdokumentovanou bitvou světových dějin. Za pylonem stojí kultovní místnost, kterou nechala postavit královna Hatšepsut, kde najdete čtyři papyrusové svazkové sloupy. Místnost je rozdělená do tří částí, v nichž byly zachovány posvátné bárky bohů Amuna, Mut a Chonse.

Chrám v Luxoru má velkou sloupovou chodbu se 2 velkými sochami z černé žuly, které představují Ramsese II. na trůnu s dvojitou korunou. Značí vchod do velké sloupové síně, jejíž stěny byly ozdobeny za vlády Tutanchamona. Výrazný obličej mladého krále nelze ve vchodu přehlédnout.

Sloupový dvůr Amenophise III. - dvůr s kolonádami z papyrusových svazkových sloupů a předsíň se 32 sloupy je zachována téměř celá. Za ní pak najdete první předsálí, které bylo přestavěno kolem roku 300 př. n. l. jako chrám císařského kultu. Na zadním výklenku uvidíte ještě části barevných nástěnných maleb, vojáků a také císaře Diokletiana. Před tímto výklenkem stál dřív oltář s baldachýnem, který nesly čtyři sloupy. Přes později znovu zpřístupněné dveře se dostanete do sálu pro obětní dary. Na zpáteční cestě k pylonům si všimněte západních vnějších zdí chrámu, které jsou ozdobeny reliéfy z asijského polního tažení Ramsese II. Na venkovní jihovýchodní zdi dvora Ramsese II. stojí ve velkých svislých rádcích slavná báseň o bitvě proti Chetitům.

Chrám v egyptském Luxoru s několika sochami
Geografie: 

Egypt na Facebooku