Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Islám, 1. část

Symbol islámu

Náboženství utváří všední život Egypťanů daleko více než v Evropě - nejvíce je to vidět na tom, že je zde více než 35 000 mešit, jimž konkuruje zanedbatelný počet jen několika tuctů křesťanských kostelů a klášter. Přítomnost islámu je i k nepřeslechnutí, když muezzini několikrát denně volají modlitbu do megafonů, poprvé ráno vždy kolem 4. hodiny.

A když je život v zemi přes den skoro ochromen, tak to má na svědomí svátek ramadán, který od východu do západu slunce zakazuje jídlo, pití, kouření a sex. Egyptské náboženství je tolerantní, ale ne k podceňovaným fundamentalistickým silám, které vyvolávají násilné útoky na Kopty.

Bezbožnost předislámských Arabů měla jméno i místo: Mekku, která je bohatým obchodnickým městem v dnešní Saúdské Arábii. V centru stála Ka'ba (Kába), svatyně s mystickým černým kamenem, a jednou za rok zde slavili obchodníci velkou slavnost, jarmark, na němž se scházeli beduíni s celé Arábie.

Podávalo se víno a ženy z Persie a Řecka, zábava trvala celé dny. Bůh, jemuž byla kdysi Ka'ba zasvěcena, už byl dávno zapomenut.

Protože každý klan v Mekce a každý beduínský kmen se klonil k jinému bohu, vystavovali obchodníci bezpočet idolů v Kábě, a tak uspořádal během jarmarku každý klan a každý kmen procesí.

Častěji se tu scházeli k závodům a průchod úzkými ulicemi města se stával stále nebezpečnější, protože senzace přitahovaly také zloděje, vrahy a ostatní podsvětí a také různé šarlatány a věštce.

V tomto městě neřesti se narodil roku 570 muž, kterého si Bůh vyvolil, aby lidstvo přivedl zpět k Abrahamově víře a víře všech Proroků. Tím mužem byl Mohamed (nebo také Muhammad), zakladatel islámu. Při jeho narození viděla jeho matka vycházet z jejího těla světlo, které zářilo až daleko přes Mekku.

Nedokážete si představit, jak místní usedlíci zareagovali na jednoho z nich, který byl známý jako tichý, spravedlivý a úspěšný obchodník. A najednou po prvním zjevení vystoupal na horu u Mekky a zvěstoval lidu, že ho Bůh poslal jako vyslance.

Jenom Mohamedova žena Chadídža, jeho adoptovaný syn Ali a jeho sluha se hned pro nové náboženství nadchli. Toto náboženství si nacházelo své přívržence jen velmi pomalu. Obchodníkům už z hospodářských důvodů pramálo záleželo na tom, že se veselá Mekka změnila na bohumilé město - příliš mnoho peněz se vydělávalo v "Arabské jámě neřestí".

Místo

Kába, Mekka 21° 25' 21.2196" N, 39° 49' 34.0608" E
Location

Egypt na Facebooku