Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Káhira

Káhira, Egypt

Káhira je hlavním městem Egypta, které se rozkládá na břehu řeky Nil. Velice zajímavá je samozřejmě ta historická část města, která skýtá bohatý pohled do minulých časů. Nachází se zde Citadela – pevnost, která pochází z roku 1176 a rozkládá se ve východní části města. Z jejího opevnění je za pěkného počasí překrásný pohled na pyramidy v Gize. V dnešní době je pevnost využívána k vojenským účelům, veřejnosti byla zpřístupněna před asi 20 lety.
Ve městě se z původních osmi městský brán zachovaly tři, které dokazují, že Káhira byla vždy dobře chráněna. Všechny zachovalé brány mají také svá jména – Bab Zrudla, Bab an Nasr a Bab al-Faotouh.

Své speciální kouzlo pro turisty mají místní tržiště. Svou nabídkou orientálního zboží lákají denně mnoho návštěvníků. Obchodníci zde nabízejí např. koření nebo ručně dělané výrobky, které mohou být dobrým suvenýrem z cest. Nespoléhejte se však vždy na pravost nabízeného zboží.

Egyptském muzeu si návštěvníci mohou prohlédnout velkou sbírku exponátů, mezi nimi i poklady z hrobky krále Tutanchamona a další artefakty z časů egyptských faraónů. Za zhlédnutí rozhodně stojí Alabastrová mešita. Mešita má pozlacenou centrální kopuli, kterou obklopují čtyři menší kopule a po stranách se nacházejí další čtyři polokruhové kopule. Výška mešity je 52 metrů a vnitřní prostory mešity jsou vyloženy bohatými koberci.
Další památkou, která určitě stojí za zhlédnutí je mešita sultána Hassana, která vznikala v letech 1356 až 1363 a ve své době byla největší mešitou na světě. Mešitu nechal postavit Al-Nasir Al-Hassan, který ji také nechal po sobě pojmenovat. Sultán Hassan byl vzdělaný muž a založil ve dvoře mešity čtyři školy, které měly být obrazem jeho učenosti. Mešita se pyšní celou řadou dalších zajímavostí, jakou je např. monumentální vstupní brána o výšce 38 metrů. Mešitu zdobí dva minarety a od roku 1672 nové mauzoleum.

Egypt - část města Káhira
Autor: zrim

Egypt na Facebooku