Jste zde

Domů » Rudé moře

Marsa Alam a potápění

Egyptský Marsa Alam s podmořským světem
Autor: mattk1979

Egyptské letovisko Marsa Alam se nachází asi 250 km jižně od města Hurghada a zhruba 130 km od místa El Quseir. Původně mala vesnička byla donedávna přístupná jen z letiště v Hurghadě kyvadlovou autobusovou dopravou a cesta trvala kolem tří hodin.

Doslova jen před pár lety byla tato přímořská vesnička v Egyptě objevena cestovním ruchem. Od roku 2001 se může dokonce pochlubit i svým vlastním letištěm, takže příjezd a odjezd je mnohem rychlejší a jednodušší. Marsa Alam bude v budoucnosti určitě jednou z nejoblíbenějších prázdninových destinací.

Vybavení místních hotelů je stále poměrně nové, architekti navrhli tamní budovy a zahrady často doslova láskyplně. Podobně jako El Quseir je i toto malé letovisko velmi tichým místem, takže jde o opravdu ideální destinaci pro ty rekreanty, kteří si chtějí dokonale odpočinout v ústraní a v klidu.

Mnoho turistů tráví svoji dovolenou na písečných plážích nebo u bazénu. Kdo by se však chtěl blíže seznámit i s jinými částmi Egypta, nic mu nebrání zúčastnit se některého z odtud pravidelně organizovaných výletů. Ty směřují autobusem například do Údolí králů, do Luxoru nebo do Aswanu.

Večer, po návratu z výletu, si tu pak můžete dokonale a plně vychutnat klid a samotu, protože se tu, až na výjimky, nic moc dalšího neděje. Ale je to právě ten klid, který přitahuje turisty do této oblasti. Atmosféra je tu tak velmi uvolněná a příjemná.

Potápění

Marsa Alam je mezi potápěči dosud považována za jakýsi tajný tip, korálové útesy tu jsou doslova nedotčené. I když se v žádném případě nejedná o ty nejkrásnější egyptské korálové útesy vhodné k potápění (snad jen s výjimkou útesů Elphinstone), dozajista vás překvapí svěží korálová podmořská krajina a různorodé životní prostředí pod hladinou Rudého moře. K severněji položeným potápěčským lokalitám v okolí Marsy Alam směřují mnohé výpravy za podmořským safari a zájem o tyto výlety neustále stoupá.

Útes Elphinstone je častým místem výletů přinejmenším z El Quseiru a bezpochyby patří k jedněm z vrcholů potápěčské dovolené. Ovšem ke korálovému útesu Elphinstone se mohou bez obav vydat pouze zkušení potápěči, protože tam protéká silný proud. Tamní strmá stěna klesá rychle do hloubky několika set metrů.

Vzhledem k dobrému proudění čerstvé vody je stěna korálového útesu hustě porostlá podmořskou vegetací. U útesu žije mnoho velkých ryb, a dokonce i želvy a žraloci tam nejsou ničím neobvyklým. U útesu Dolphin House, který je vzdálen jen pár kilometrů od pobřeží, můžete na vlastní oči pozorovat klid milující sviňuchy, jak odpočívají a ničím se nedají rušit.

Egyptský Marsa Alam a podmořský svět
Autor: mattk1979

Místo

Marsa Alam 25° 3' 57.9888" N, 34° 53' 54.852" E
Location

Egypt na Facebooku