Jste zde

Domů

Mersa Matruh

Kleopatřina pláž v egyptském letovisku Mersa Matruh
Autor: Annemeesie

Mersa Matruh je přístavní město a významné letovisko Egypťanů v severozápadní části Egypta, na pobřeží Středozemního moře.

Nachází se asi 270 km západně od Alexandrie a má kolem 70 tisíc obyvatel. Přes město vede silnice na západ až k libyjské hranici.

Ve městě je k vidění mnoho obytných domů, zdobených nákladnými mozaikami, které určitě padnou do oka každému návštěvníkovi.

Za vidění určitě stojí také stará libyjská tržnice, kde si můžete koupit, ovšem po menším či větším smlouvání, nějakou hezkou památku na vaši dovolenou v Egyptě.

Již mnoho slavných Egypťanů v dávné minulosti ocenilo krásnou atmosféru tohoto města. Říká se, že sem občas zajížděla i královna Kleopatra, aby si zde odpočinula. Dodnes na její návštěvy upomínají "Kleopatřiny lázně". Přírodní koupele najdete v křídových skalách, kam se stahuje voda z celého okolí.

Díky širokým plážím v okolí se do letoviska sjíždějí návštěvníci z daleka a tráví tady pohodovou dovolenou. Právem se mu říká také ​​"Egyptská riviéra".

Mersa Matruh má opravdu překrásné pobřeží a sedm kilometrů dlouhou písečnou pláž. Mnoho hotelů je postaveno přímo u pláže, a je zde tak přímý přístup do moře.

Na pláži s jemným pískem platí ale přísnější pravidla pro odívání než u Rudého moře . Ženy v evropských plavkách se mohou cítit velmi nepříjemně před místními "diváky". Mimo město najdete další pláže směrem na západ, el-Ubaiyid (asi 14 km daleko) a Agiba (24 km).

Pamětihodností je ve městě velmi málo. Například Rommelovo muzeum, které tvoří skalní jeskyně, nacházející se na výběžku východně od města.

Podzemní chodba, na jejíchž stěnách visí 13 obrázků polního maršála Erwina Rommela, vede k malé místnosti, kde je vystavena busta a kabát tohoto německého velitele, vlajka s hákovým křížem, mapa a krabice. Věci pocházejí od Rommelova syna Manfreda.

Kromě toho můžete vidět v moři pozůstatky potopených lodí. K těm patří i britská nákladní loď Volo, která byla torpédována v prosinci 1941 německou ponorkou.

Asi 200 metrů jihovýchodně od gubernátní budovy stojí Velká mešita. V oblasti u pobřeží se nachází několik zátok, které byly již v dávné minulosti využívány jako přístavy. Po 12 kilometrech od centra města se dostanete k mysu Raʾs ʿAlam er-Rūm.

Na severní straně výběžku, který odděluje zátoku el-Gharām od moře, se nachází Kleopatřina pláž. V její blízkosti uvidíte velkou bystu královny Kleopatry a najdete také parkoviště. Z něj se po 400 metrech směrem na severozápad dostanete ke kruhovému zálivu, tzv. Kleopatřině koupeli. Podle legendy se tady společně koupali Kleopatra a římský vojevůdce Marcus Antonius.

Západně od Mersy je několik dalších písečných pláží, které ale zčásti patří k turistickým resortům. Nejoblíbenější veřejná pláž je Agība, asi 25 kilometrů daleko. Kousek od ní se nachází bývalé chrámové město Zāwiyat Umm er-Racham, založené faraónem Ramessem II..

Mersa Matruh je ideálním výchozím bodem pro výlet do oázy Siwa, která je sice odtud vzdálena asi 270 km, ale rozhodně stojí za návštěvu. V oáze vyvěrají na povrch velké i malé bublající vodní prameny, jsou zde jezírka různých velikostí a nespočet palem a olivových stromů. Většinu obyvatel oázy tvoří Berbeři.

Geografie: 

Místo

Pláž v Mersa Matruh 31° 21' 56.5992" N, 27° 14' 56.3784" E
Location

Egypt na Facebooku