Jste zde

Domů » Sinajský poloostrov

Mojžíšova hora, Klášter sv. Kateřiny

Egypt - část Mojžíšovi hory

Světoznámý Kateřinský klášter leží ve výšce asi 1500 m na úpatí strmých žulových stěn Mojžíšovy hory ve vádí Schuaiba. Vnější prostory kláštera ukazují ještě v podstatě jeho podobu z dob jeho založení. Klášter stojí na přibližně čtvercovém půdorysu 85 x 76 m délky strany a je obehnán zdmi vysokými 12 - 15 m a širokými 1,65 m. Duchovním střediskem klášterního areálu je Kostel osvícení a jeho dominantou - zvonicí. Její zvony budí ráno 33 údery, jakožto symbolem pro 33 prožitých let Ježíše Krista.

O tento klášter se starají řecko-ortodoxní mnichové a díky své exponované poloze je současně samostatným biskupstvím, nejmenším na světě. Jako turistický cíl je klášter opravdu oblíbený - během dne přichází mnoho stovek návštěvníků ke zdi, kterou nechal vybudovat císař Justinián.

Výletníci by měli vědět, že je jim přístupná pouze malá část kláštera a mnichové očekávají, že se obléknete také do přiměřeného oblečení (dlouhé kalhoty a sukně, dlouhé rukávy). V této osamocené oblasti můžete také bydlet, a sice ve zhruba 2 kilometry vzdálené turistické vesnici St. Catherine Tourist Village. Po předchozím ohlášení můžete přenocovat v hostinci kláštera nebo v hotelu El-Salam. Kateřinský klášter je jednou z velkých sinajských pamětihodností. Protože si ho můžete prohlédnou jen dopoledne a to ještě ne každý den, tak vám doporučujeme tu být brzy, dříve než se vyrojí spousta turistů.

Jako hora Oreb, místo zákonů, je dnes uctívaná hora Sinaj (místními zvaná Gebel Musa) u Kateřinského kláštera. Nahoru vedou dvě hlavní cesty. Obtížnější cesta vede přes Schody poutníků (asi 2500 schodů) a kolem Eliášovy kapličky (2097 m.n.m.), která byla zřízena již v 6. století. Druhá cesta, Abbas Pascha, je zvaná jako velbloudí, protože jí můžete absolvovat i na velbloudech. Výstup na Mojžíšovu horu začíná brzy ráno, začátek je v Kateřinském klášteře - cestu nemůžete minout, jednoduše sledujte masu lidí. Abyste dorazili na vrchol, musíte počítat s pěší túrou, která trvá 2,5 až 3 hodinky. Dobrých 70 % trasy tvoří dostatečně široké cesty, zbytek se skládá z kamenných schodů různé výšky a velikosti. Nahoře se pak dočkáte obrovské tlačenice, protože si každý chce zabrat co nejhezčí místo. Východ slunce je tu skutečně nádherný. Při výstupu nahoru zdoláte až 3750 schodů - výhled z vrcholu ale určitě stojí za to úsilí.

Zvonici kláštera sv. Kateřiny u Mojžíšovo hory
Autor: WoodsieGirl

Egypt na Facebooku