Jste zde

Domů » Horní Egypt

Muzeum v Luxoru

Muzeum v Luxoru

Působivé pyramidy a malebné pláže nejsou tím jediným, co stojí v Egyptě za návštěvu. Turisté by při svých cestách po severním africkém státě u Středozemního a Rudého moře neměli určitě vynechat návštěvu muzea v Luxoru, které uchovává staroegyptské kulturní dědictví.

V tomto muzeu na pobřežní promenádě u řeky Nil jsou představovány opravdové skvosty archeologie, včetně popisu jejich původu a historie. Muzeum se rozprostírá na dvou podlažích a uchovává staroegyptské umělecké předměty z královského města Théby a regionu kolem Luxoru.

Vedle rekonstruované zdi z chrámu Atona v Karnaku jsou zde k vidění různé sochy z doby Nové říše nebo artefakty z Tutanchamonovy hrobky z Údolí králů. Rekonstruovaná část zdi Atonova chrámu, který byl postaven ve 14. století př.n.l. panovníkem Achnatonem a zničen jeho nástupci, byla znovu sestavena z 283 pískovcových kvádrů a je dlouhá 18 metrů. Části zdi jsou vystavované v druhém podlaží muzea a byly nalezeny při restauračních pracích v Karnackém chrámu. Reliéfní výjevy na zdi představují boha Atona, který ochraňoval faraóna Achnatona, jeho ženu Nefertiti a chrámové sluhy.

Spodní podlaží luxorského muzea návštěvníkům představuje ohromující sbírku soch. Mezi nimi se nachází i 26 soch, které byly nalezeny ve skrýši pod chrámem "Slunečního dvora" v Luxoru. K nim patří také křemencová plastika faraóna Amenhotepa III., sedící sochy bohyní Junit a Háthor a socha klečícího krále Haremheba, který po Achnatonovi v zemi nastolil opět starý řád. Dále jsou v tomto oddělení vystavovány sochy Thutmosise III. a Senwosreta III., které jsou vytesané z růžové žuly. V zahradě muzea pak návštěvníci mohou obdivovat vyobrazení krále Amenhotepa II.

Nejznámějším výstavním kouskem luxorského muzea je "svatá kráva" vytesaná ze dřeva, s částečně pozlacenou hlavou, která byla nalezena v Tutanchamově hrobce. Vedle tohoto artefaktu, který má ztělesňovat bohyni Hathor, jsou zde vystavovány také zdobené malé sochy panovníků nebo další nálezy z Tutanchamovy hrobky.

Luxorské muzeum disponuje vedle hlavní budovy, kterou navrhl architekt Mahmud el-Hakim, i budovou vedlejší. Vedlejší budova vystavuje mumie egyptských králů Ramesse I. a Ahmose I. Mumie Ramesse byla do muzea převezena v roce 2004 z Muzea Niagarských vodopádů. Mumie Ahmose pak byla převezena ve stejném roce z Egyptského muzea v Káhiře. Tyto výstavní kousky patří v dnešní době k největším atrakcím muzea.

Socha před Luxorským muzeem v Egyptě
Autor: davehighbury
Geografie: 

Místo

Muzeum v Luxoru 25° 42' 28.1988" N, 32° 38' 40.4448" E
Location

Egypt na Facebooku