Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Návštěva Alexandrie, 2. část

Alexandria - pozůstatky římského divadla
Autor: Abe World!

Je tak dobré se poohlédnout po nějakém vhodném hotelu spíš na západě nebo na východě města, protože tam se nachází většina ubytovacích příležitostí. Pak je ale také nutné počítat s trochu delší cestou do centra.

Určitě doporučujeme navštívit některou z mnoha vynikajících rybích restaurací ve městě. Protože se město nachází přímo na pobřeží Středozemního moře, je tady přímo zaručena okamžitá nabídka širokého sortimentu těch nejrůznějších druhů zaručeně čerstvých ryb.

Stejně jako v případě hotelů, platí také v restauracích rozlišení na různé cenové kategorie. Ovšem čerstvé rybí pokrmy a jídla připravená z čerstvých plodů moře tady dostanete opravdu ve všech typech restaurací.

Milovníci nakupování, kteří si chtějí přivézt ze svých cest nějaký ten suvenýr či dárek přátelům nebo rodině z tohoto krásného města, zřejmě zavítají do tzv. čtvrti Attarin, kde si pak určitě přijdou na své.

Tato městská čtvrť je plná větších i menších obchodů a doslova všude tam můžete objevit něco zajímavého. Je zde k dostání i plno nesmírně zajímavých antikvarijních knih, protože právě v městské čtvrti Attarin působí mnoho malých knihkupectví.

Památky

Každý návštěvník, který se zajímá o historii města Alexandria, by měl určitě zavítat do místního Řecko - římského muzea. Ve výstavních prostorách se tady můžete seznámit s dosti spletitou historií města. Mezi zhruba 40.000 exponáty jsou i skutečně velmi staré předměty, mimo jiné třeba helenistické sochy a velmi cenná sbírka vzácných řeckých a římských mincí.

Dodnes je známá Alexandrijská knihovna, která spolu s Músaionem udělala z města duchovní centrum antického světa. Bylo zde uloženo více než milión pergamenových svitků, které tak tvořily kánon tehdejší vědy.

Sousední Músaion (chrám Múz) byl národně důležitým fórem umělců, vědců a filozofů. Byl také centrem alexandrijské školy, kde působili například fyzik Archimédés, matematik Eukleidés nebo astrolog Klaudios Ptolemaios. Díky tomu je také historické období nazýváno alexandrijská epocha.

Překvapivě najdete v egyptském městě Alexandria i pozůstatky pravého římského divadla. Je to jen další okolnost, vyprávějící o skutečně zajímavých dějinách tohoto města.

Toto malé divadlo je zcela jedinečné v celé zemi, a ačkoliv se nezdá být nějak velké, bylo určeno snad až pro 800 návštěvníků. Za zmínku stojí rozhodně také fakt, že divadlo bylo objeveno až v 60. letech 20. století a bylo doslova vyhrabáno ze země.

Moderní budova Alexandrijské knihovny
Autor: Abe World!

Místo

Alexandrijská knihovna 31° 12' 32.0472" N, 29° 54' 33.12" E
Location

Egypt na Facebooku