Jste zde

Domů » Sinajský poloostrov

Nuweiba a El-Arish, 1. část

Egyptské letovisko Nuweiba s pláží
Autor: ChrisYunker

Nuweiba

Pokud se z Dahabu vydáte severním směrem podél pobřeží, přijedete do egyptského přístavního města Nuweiba v Akabském zálivu. Je jednou z novějších oblíbených turistických destinací v oblasti Sinajského poloostrova a pomalu začíná představovat vážnou konkurenci i tak zavedeným letoviskům, jako je např. Sharm el-Sheik.

Dosud je ale, na rozdíl od ostatních vyhlášených letovisek v Egyptě, poměrně klidným a nedotčeným místem. Nicméně i tady již narazíte na četné hotely různých cenových kategorií, i na mnoho sportovních a volnočasových aktivit.

Samotné město vyrostlo z bývalé osady, tzv. mošav, Neviot, která vznikla v průběhu izraelské okupace území po Šestidenní válce roku 1971. Kromě několika hotelů se před Nuweibou nacházejí beduínské pláže Tarabeen a Muzeina, pojmenované po dnešních kmenech místních obyvatel.

Z přístavu vyplouvají dva trajekty, které denně jezdí do jordánského města Akaba. Jsou využívány zejména arabskými řidiči kamionů a lidmi, kteří cestují nákladními vozidly, autobusy nebo auty z Libye a Egypta do Jordánska a Sýrie, muslimskými poutníky na cestě do Mekky a také lidmi, kteří chtějí navštívit skalní město Petra.

El-Arish

El-Arish (nebo také Aríš) s přibližně 145 tisíci obyvateli je hlavním a také největším městem egyptského guvernorátu Severní Sinaj. Najdete ho na pobřeží Středozemního moře na severu Sinajského poloostrova, asi 330 km severovýchodně od Káhiry a 70 km západně od pásma Gazy.

Aríš je v současné době také přímořským letoviskem, které se vyznačuje čistou mořskou vodou, překrásnými bílými písečnými plážemi, palmovým hájem, marínou a luxusními hotely.

Ve městě panuje, podobně jako v jiných městech na severním pobřeží Egypta, vysloveně příjemné klima. Nebývá tady ani příliš horko a fouká tu stálý vítr od Středozemního moře. Je snadno dosažitelnou turistickou destinací, protože tu mají i vlastní letiště, takže cesta do hotelu vám nezabere příliš mnoho času.

Převážná část návštěvníků Egypta se ale vydává do letovisek na pobřeží Rudého moře, a tak se v El-Arishi usadili zejména bohatí Egypťané. Velká část domácího obyvatelstva se zde věnuje stále ještě rybolovu, zemědělství a účastní se prací v oblasti těžby ropy.

Ale místo se může kromě krásných pláží a několika pamětihodností pochlubit i skvělým ubytováním a potápěním. Zbytky kdysi mohutné citadely dávají představu o bývalé důležitosti tohoto místa jako města obchodu. Za historickými hradbami se dodnes pravidelně koná beduínský trh, který je známý ručně vyráběným oblečením s výšivkou.

Místo

Nuweiba 29° 1' 59.9988" N, 34° 40' 0.0012" E
Location

Egypt na Facebooku