Jste zde

Domů » Sinajský poloostrov

Nuweiba a El-Arish, 2. část

Část přírodní rezervace Zaranik
Autor: Jano Charbel

Vrcholným zážitkem tu pro vás mohou být velbloudí závody, jimž přihlíží bezpočet lidí. Vždy na jaře (březen / duben) a na podzim (září / říjen) se tu koná nesmírně oblíbený závod těchto "korábů pouště".

Noční život tu není příliš zajímavý, takže se tady budete muset spokojit kromě večeře v hotelu snad jen se zajímavými procházkami. Z tohoto krásného egyptského letoviska se ale také můžete vypravit na výlet do chráněné rezervace Zaranik nebo se jít vykoupat k jezeru Bardawil.

Přírodní rezervace

Přírodní rezervace Zaranik je opravdu nádherná. Setkáte se zde s opravdu bohatou flórou a faunou a rezervace vám tak připraví opravdu nezapomenutelné zážitky. Základem této rezervace je laguna, oddělená násypy písku od Středozemního moře.

Stěhovaví ptáci si tu rádi dělají pravidelnou zastávku během svého tahu na jih. Zaranik se stal oblíbeným místem pobytu nejrůznějších ptačích druhů, bylo jich tady pozorováno více než 250 různých druhů.

Navíc zde žijí i plazi, jako ještěrky a hadi a varani, ale také želvy a savci. Ani rozmanitost rostlinstva nijak nezaostává v přírodní rezervaci za bohatostí tamních živočišných druhů. V Zaraniku se daří i rostlinám, kterým jinak hrozí vyhynutí.

Historie

Město El-Arish vyrostlo kolem beduínské osady v blízkosti ptolemajovské Rhinocorury. Na půli cesty mezi Alexandrií a Jeruzalémem se stalo místem archeologického zájmu, ale doposud v této oblasti nebyly provedeny vykopávky.

Ve středověku bylo město omylem poutníky postaveno na roveň s biblickým místem oslav Sukotu (Svátek stanů), Aríš znamená totéž v arabštině, co se v hebrejštině nazývá Sukot. Tady zemřel 2. dubna 1118 Bouduin I., první křižácký král Jeruzaléma, na zpáteční cestě z výpravy proti Egyptu.

Osmanská říše tady nechala v roce 1560 vybudovat nové opevnění a během své egyptské výpravy (1798-1801) místo obléhal Napoleon Bonaparte, padlo pak po jedenácti dnech, 19. února 1799.

Ariš byl během první světové války od ledna 1915 důležitou osmanskou základnou a roku 1916 leteckým spojením armády Asia Korps. V prosinci 1916 bylo město obsazeno Brity v rámci palestinské fronty, a stará pevnost byla zničena britským a australským bombardováním.

Roku 1956 a znovu v období 1967 až 1979 byl El-Arish pod izraelskou správou a k Egyptu byl opět připojen po podepsání mírové smlouvy. Poté se město stalo centrem obchodu mezi oběma zeměmi.

Místo

El-Arish 31° 7' 55.5348" N, 33° 48' 11.8044" E
Location

Egypt na Facebooku