Jste zde

Domů » Památky

Oáza Siwa

Egypt - obydlí v oáze Siwa
Autor: heather

Oáza Siwa (egyptsky Sekhetam = země palem) leží asi 630 km západně od egyptského hlavního města Káhira, v blízkosti hranic s Libyí. Je známá díky svým obrovským plantážím s datlovníky a olivovníky. Život zde umožňují prameny vyvěrající ze země, ale také výhodná poloha pod horami, které ji chrání před písečnými bouřemi. Do oázy se lze dostat autobusem z Alexandrie, který jezdí přes pobřežní město Marsa Matruh. Siwa zahrnuje také několik dalších míst, jako jsou vesničky Aghurmi, Abu Schuruf, Chamisa, Bilad ar-Rum a Bahi ad-Din.

V Siwě si můžete prohlédnout věštírnu Aghurmi, která byla velmi oblíbená obzvláště za časů antiky. Zde se také v roce 331 př.n.l. Alexandr Veliký díky věštbě prohlásil za egyptského faraóna. Další památkou je chrám boha Amona, který nechal postavit faraón Nektanebes z 30. dynastie. Dodnes se z něho dochovalo několik zajímavých reliéfů.
Dále byste si měli prohlédnout také skalní hroby pocházející z dob 26. - 30. dynastie. Nacházejí se na tzv. Hoře mrtvých. Odsud je také nádherný výhled na celou oázu.

Egypt - oáza Siwa
Autor: heather
Oáza Siwa - věštírna
Autor: heather
Oáza Siwa - pozůstatky chrámu boha Amona
Autor: heather

Egypt na Facebooku