Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Pompeiův sloup

Egyptský Pompeiův sloup
Autor: upyernoz

Pokud se vydáte na dovolenou do Egypta, měli byste v každém případě podniknout výlet k tomuto sloupu a obdivovat tak jednu z největších antických památek ve městě Alexandria. Sloup se nachází na jihozápadě alexandrijského centra, mezi jezerem Mariout a Středozemním mořem. Pahorek, na kterém sloup stojí, je pokryt štěrkem, architektonickými fragmenty a pozůstatky starých zdí. Triumfální sloup převyšuje ruiny alexandrijského Serapea. V jeho blízkosti objevíte katakomby a arabský hřbitov.

Triumfální Pompeiův sloup byl vztyčen pravděpodobně již v roce 279 na počest císaře Diokleciána a pojmenován byl po římském vojevůdci Pompeiovi Velikém, známém soupeři Gaia Julia Caesara. Sloup byl údajně postaven nad Pompeiovým hrobem poté, co nechal Julius Caesar v Alexandrii pohřbít useknutou hlavu svého protivníka. S velkou pravděpodobností je však Pompeiův hrob na jiném místě. Název sloupu je tím pádem klamný, ale asi ho už nikdo nikdy nezmění.

Sloup s korintskou hlavicí dosahuje výšky 27 m. Jedná se o největší, volně stojící triumfální sloup Římské říše mimo Řím a Konstantinopol. Sloup bez hlavice měří 21 m a v průměru má 2,71 m. Byl vytesán z asuánské žuly a jeho váha se odhaduje na 285 tun. Z červené asuánské žuly bylo mimo jiné postaveno také Serapeum, Cheopsova pyramida a jedna ze starých asuánských hrází.

Serapeum je chrám zasvěcený řecko-egyptskému bohu Serapisovi. S bohem Ápidem splynul v boha Osira a většinou se objevoval v podobě býka. Byl též považován za boha plodnosti a zdraví. Serapeum bylo zničeno v roce 391 během krvavých bojů křesťanů s pohany. Alexandrijský biskup Theophilus I. prohlásil pohanské svátky za pracovní dny, nechal zavřít pohanské chrámy a pokusil se přeměnit je v chrámy křesťanské.

Nato se někteří z pohanů v Serapeu opevnili a křesťany ukřižovali. To byl pro císaře Theodosia podnět k tomu, aby nechal Serapeum zlikvidovat. Pompeiův sloup zůstal naštěstí ušetřen, jelikož se křesťané domnívali, že byl vztyčen na Pompeiovu počest. Tak přišel sloup ke svému jménu, které mu zajistilo, že ho jako památku můžete obdivovat ještě dnes v jeho původní podobě.

Egypt - sfinga v Serapeumu
Autor: diffendale

Místo

Pompeiův sloup 31° 10' 55.0092" N, 29° 53' 49.0128" E
Location

Egypt na Facebooku