Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Port Said

Přístav Port Said se nachází na východě nilské delty u Suezského průplavu v Egyptě. Na severu sousedí se Středozemním mořem, na jihu s guvernorátem Ismailiya, na západě s guvernoráty Sharqiya a Daqahliya. Místo bylo založeno roku 1859, když se stavěl Suezský průplav a byl pojmenován po tehdejším místokráli Saidovi.

Projekt na stavbu Suezského průplavu navrhl významný rakouský stavitel železnic Alois Negrelli. Po jeho smrti však francouzský konzul Ferdinand de Lesseps celý plán předělal. Průplav byl slavnostně otevřen roku 1869 za přítomnosti rakouského císaře Františka Josefa, francouzské císařovny Evženie a egyptského chediva Ismaila. Dnes sice Port Said mnohem více připomíná egyptská než evropská města a ulice byly pojmenovány po egyptských osobnostech, ale mnoho hlavních tříd je stále známo pod starými názvy.

Na dovolenou sem přijíždějí spíše turisté, co mají raději klid. Největší atrakcí je samozřejmě příjezd k Suezskému průplavu, samotný průplav s impozantní budovou, v níž sídlí Správa průplavu a také starý maják. Ten sloužil svému účelu ještě v roce 1990, ale dnes již stojí na břehu Středozemního moře nové, plechové monstrum.

V ulici 23. července stojí Vojenské muzeum (v minulém století zažilo město tři války) a prakticky naproti přístavu se nachází poměrně nové muzeum Port Said National Museum, ve kterém najdete mimo jiné mumie. Přístavní čtvrť a zároveň nejstarší část města nazývají tamní obyvatelé "La Franque". Její vzhled je (zatím) ovlivněn koloniálním stylem Řeků, Francouzů a Italů, ale spousta více než stoletých domů s dřevěnými verandami je bohužel odsouzena ke zchátrání a některé už dokonce byly před pár lety zbourány. Opraveny byly pouze budovy, které patří Společnosti Suezského průplavu.

Určitě byste měli zajít na největší tržiště a zajímavý je také hřbitov na západním okraji města. Je rozdělen na část křesťanskou a muslimskou a patří k němu i hřbitov Commonwealthu s hroby vojáků. V přístavu najdete kostely prakticky všech církví. Některé chrámy z dob, kdy bylo město založeno, převzala koptská církev, ovšem ve městě najdete také mnoho nových mešit.

Geografie: 

Egypt na Facebooku