Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Port Said a zajímavosti, 1. část

Port Said (arabsky Būr Saʿīd) je přístavní město v severovýchodní části Egypta. Nachází se na pobřeží Středozemního moře, na severním konci Suezského průplavu.

Žije zde více než 600 tisíc obyvatel. Město leží asi 220 km daleko směrem na západ od Alexandrie a má druhý nejdůležitější egyptský přístav (ten první je právě alexandrijský). Je obchodním centrem pro bavlnu a rýži, od roku 1976 má město status zóny volného obchodu.

Na západ od metropolitní oblasti se nachází regionální letiště, mezi městem a místem Port Fuad funguje bezplatný trajekt. Nová přístavní oblast vzniká právě v sousedním městě Port Fuad.

Město bylo založeno v roce 1859 jako součást stavby Suezského kanálu a bylo pojmenováno po místokráli Muhammadovi Saidovi. K zábavě námořníků a přístavních zaměstnanců zde v druhé polovině 19. století vznikl populární taneční hudební styl "bambutiyya". Jeho hlavním nástrojem je lyra simsimiyya, o rytmus se starají bubny a plechové nádoby.

Během Suezské krize (zvané také Sinajská válka) roku 1956 a Jomkipurské války v roce 1973 byl Port Said byl těžce poničen. 1. února 2012 došlo při fotbalovém mistrovském utkání mezi týmy Al-Ahly a Al-Masry k vážnému diváckému násilí, při kterém bylo zabito nejméně 70 lidí a více než 1000 jich bylo zraněno.

Port Said je dnes nejen významné přímořské letovisko, ale také bezcelní zóna a jeden velký bazar, na němž seženete všechno, po čem vaše srdce touží. V ulicích poblíž přístavu najdete plno malých obchůdků s parfémy a potřebami pro kuřáky, ale i nezbytné krámky se suvenýry, kde seženete malé sošky faraonů a papyrus.

Pokud máte rádi typické egyptské lahůdky (dýňová semínka, cizrnu a jiné), potom nakoupíte nejlepší zboží v obchodě Bondok, který sídlí na ulici Saad Zaghloul (obyvatelé města ji ovšem stále říkají Delatini). V žádném případě byste neměli zapomenout na čerstvou šťávu z cukrové třtiny.

Za dobrou cenu tu pořídíte i kvalitní oblečení, a to hlavně pro děti. Ovšem ani v Egyptě neseženete oděvy z kvalitní egyptské bavlny. Většinou tady uvidíte výrobky z Číny a Turecka. Ceny kosmetiky však bývají ve srovnání s cenami v Evropě velmi vysoké. Novinové stánky v okolí přístavu nabízejí mezinárodní noviny a časopisy.

Obyvatelé města mají rádi restauraci Pizza Pino v ulici Sharia Gumhuriya, kde si mohou objednat dobrou pizzu a italské pokrmy za příznivé ceny. Abu Essam je zase slavná rybí restaurace v ulici Sharia Atif Sadat. Restaurace Galal na rohu ulic Gumhuriya a Gaberti nabízí speciality z ryb za dobrou cenu.

Geografie: 

Místo

Fotbalový stadion Port Said 31° 16' 16.6044" N, 32° 17' 31.1316" E
Location

Egypt na Facebooku