Jste zde

Domů » Dolní Egypt

San el-Hagar

San el-Hagar je městečko ležící ve východní deltě Nilu v Egyptě.

Je vzdálené téměř 40 km od jezera Manzala na severu a asi 30 km od města eṣ-Ṣāliḥīya na jihovýchodě.

Ve východní části obce se rozkládá archeologické naleziště staroegyptského města Tanis s chrámovým komplexem a královskou nekropolí.

Jinak obec žádné jiné zajímavosti nemá, hlavní obživou obyvatel je rybolov v jezeře Manzala.

Tanis je řecké označení staroegyptského města Džanet, které bylo založeno na konci vlády 20. dynastie.

Bylo vybudováno jako protiklad k Ramessovu hlavnímu městu Qantir a bylo důležitým centrem obchodu se Sýrií a Palestinou.

Nacházel se zde významný chrámový komplex a královské pohřebiště 21. a 22. dynastie. K rozsáhlejší stavební činnosti došlo ještě během vlád 26. a 30. dynastie.

Památkovou zónu tvoří hlavně komplex o rozměrech 430 × 370 m s obvodovým zdivem. Na jihozápadě najdete ještě menší chrámový areál zasvěcený bohyni Mut, jejímu synovi Chonsovi a bohyni Astarte.

Hlavní stavbu velkého komplexu tvořil Amonův chrám. Při jeho stavbě byly použity stavební díly z doby Ramesse II., a tak se vědci mylně domnívali, že se jedná o Ramessovo město.

Chrám byl 234 m dlouhý a měl tři pylony. Jelikož z chrámu zbylo jen velmi málo, potřebujete trochu fantazie, abyste si mohli představit původní podobu svatostánku. Pylony a části chrámu byly lemovány 23 obelisky.

Uprostřed severní strany tohoto komplexu stál chrám Neferhotepa, který byl postaven za vlády faraóna Nachthareheba, a východně odtud bylo Svaté jezero.

Zcela na východě jsou k vidění sloupy z chrámu Osorkona II. a na jihovýchodě stál menší chrám boha Hóra.

Faraón Pasbachaenniut II. nechal později postavit obvodové zdi, na jehož jihozápadním konci bylo založeno královské pohřebiště 21. a 22. dynastie.

Na konci 19. století provedli první archeologické vykopávky Mariette a Flinders Petrie na ploše o celkové rozloze 1×3 km. Opravdová senzace se ale podařila až v letech 1939 - 1946 francouzskému egyptologovi Pierrovi Montetovi.

Ten objevil královské hroby, které patří k nejvýznamnějším archeologickým nálezům v Egyptě: stříbrné sarkofágy, zlaté masky a vybavení hrobek připomínají nález Tutanchamónova hrobu. Bouřlivé období 2. světové války však vedlo k tomu, že se moc lidí, zajímajících se o archeologii, o tomto zajímavém objevu nedozvědělo.

Poklad z hrobek je dnes vystaven v poschodí Egyptského muzea v Káhiře. Archeologové ale dodnes nestihli celý prostor starého města Tanis prozkoumat.

Návštěvníci si mohou prohlédnout hrob č. 3, který je nahoře otevřen a uvidíte do něj z plošiny. Přístup k jiným hrobům je kvůli jejich malé velikosti velkým skupinám omezen. Jednotlivec má větší šanci: při troše štěstí (a za bakšiš) určitě najdete vrátného, který má klíče a hroby otevře.

Vedle pokladny pak stojí malé muzeum, které si můžete prohlédnout na začátku nebo na konci návštěvy Tanisu.

Geografie: 

Místo

San el-Hagar 30° 58' 22.2852" N, 31° 52' 41.0952" E
Location

Egypt na Facebooku