Jste zde

Domů » Sinajský poloostrov

Sharm el-Sheikh

Pobřeží u Sharm el-Sheikhu

Sharm el-Sheikh (sharm = záliv) se rozprostírá podél pobřeží v délce přes 12 km a nachází se na jižním cípu Sinaje.
V roce 1967 blokoval tehdejší egyptský prezident Nasser cestu z oblasti Tiran a tím i příjezdovou cestu Izraele k Rudému moři. Tento spor vyřešila Šestidenní válka, během níž obsadil Izrael Sinajský poloostrov. Po uzavření mírové smlouvy v roce 1979 mezi Izraelem a Egyptem byl Sharm El-Sheikh opět vrácen do rukou Egypta.

Na jedné straně moře, na druhé pak pouště Sinaje. Ještě před pár lety byly útesy kolem tehdejší rybářské vesnice Sharm El-Sheikh pouze tajným tipem a byly známy jen malému množství potápěčů. V současnosti se všechno úplně změnilo a nastal turistický boom. Místo se obrovskou rychlostí změnilo v oblíbený cíl turistů. Vyrostly zde velké, zčásti nepřirozeně působící hotelové komplexy a prázdninové paláce.
Dnes je z původní vesnice nejdražší prázdninové místo Rudého moře a pro velkou část místních obyvatel finančně nedostupné. 20 km jižně od něj leží přírodní park Ras Mohamed, který se může pyšnit nádhernými korálovými mělčinami. Vlastní turistické centrum se nachází dále severně u Naama Bay. Nejjižnější bod, kde se potkává mořský záliv Suez a golf Akaba, se stal jakousi mekkou potápěčů. Po pár hodinách jízdy na člunu od pobřeží se můžete dostat až k vraku světově známého S.S. Thistlegorm z 2. světové války.

Před sotva dvaceti lety zde kempovali turisté ještě ve stanech a velmi jednoduchých chatkách. Dnes tu najdete menší hotely, ale také komplexy mezinárodních hotelových řetězců. Přesto má malé centrum města svou atmosféru a po dlouhou dobu je místo v Naama Bay také pro egyptskou vládu "vývěsním štítem". Kvůli vysokému počtu italských turistů se nazývá také „Little Rimini“. Na Naama Bay leží hříšně drahý bazar pro turisty s různými klenotnictvími, suvenýry, lékárnami a supermarkety. Hotely jsou odsud vzdáleny maximálně 10 - 15 minut. Nejlépe se sem dostanete prostřednictvím minibusů.

Sharm el-Sheikh s mešitou
Pobřeží Naama Bay u Sharm el-Sheikhu

Egypt na Facebooku