Jste zde

Domů » Sinajský poloostrov

Sharm el-Sheikh - informace

Egyptské město Sharm el-Sheikh na pobřeží

Poprvé byl Sharm el-Sheikh zaznamenán na námořní mapě v roce 1762. Až do roku 1980 bylo rybářskou vesnicí s přibližně 100 obyvateli. Díky cestovnímu ruchu je z něj dnes nejen rušné letovisko. V posledních letech je také místem setkání pro mezinárodní mírové delegace, které řeší konflikty na Blízkém Východě.
Leží na jihu Sinajského poloostrova u pobřeží Rudého moře a žije zde kolem 12 tisíc obyvatel. Město se táhne směrem od severu k jihu na pobřežním pásu mezi zálivy Suez a Aqaba. Nejbližším městem je přímořské letovisko Dahab, hlavní město Káhira je vzdálené necelých 500 km na severozápad. Klima je díky poloze u moře vlhké a teplé. Nejteplejší měsíce jsou květen až září, kdy se průměrná teplota pohybuje kolem 34°C, v zimě se teploty pohybují v průměru 21 - 23°C.

Sharm el-Sheikh, česky také Šarm aš-Šajch, je synonymem pro slunce, písek, moře, luxusní hotely, vodní sporty, nákupy a zábavu. Je to také jedno z nejnavštěvovanějších turistických letovisek v Egyptě. Hlavní turistická sezóna je na podzim a na jaře. Nabízí se mnoho možností, jak se zabavit - potápění, šnorchlování, windsurfing, jízda na koních a velbloudech, safari nebo výlety do pouště.

Sharm el-Sheikh, Egypt

Egypt na Facebooku