Jste zde

Domů » Sinajský poloostrov

Sinajský poloostrov, Sharm el-Sheikh

Město Sharm el Sheikh

Letovisko se rozprostírá podél pobřeží v délce přes 10 km a nachází se na jižním cípu Sinaje. Asi 20 km jižně od Sharm el Sheikh leží přírodní park Ras Mohamed, který se může pyšnit nádhernými korálovými mělčinami.

V roce 1967 tady zablokoval tehdejší egyptský prezident Nasser Tiranskou úžinu a tím i přístup Izraele k Rudému moři. Tento spor řešila Šestidenní válka, během níž obsadil Izrael celý Sinajský poloostrov. Po uzavření mírové smlouvy v roce 1979 byl Sharm El-Scheikh opět vrácen do rukou Egypta.

Na jedné straně moře, na druhé pak pouště Sinaje. Ještě před pár lety byly útesy kolem tehdejší rybářské vesnice Sharm El-Scheikh pouze tajným tipem a byly známy jen malému množství potápěčů. V současnosti se všechno ale úplně změnilo a nastal boom. Místo se obrovskou rychlostí změnilo v cíl turistů. Vyrostly tady velké, zčásti nepřirozeně působící hotelové komplexy a prázdninové paláce.

Středisko je s odstupem nejdražším prázdninovým místem Rudého moře a pro velkou část místních obyvatel je finančně nedostupné. Nic netušící turisté jsou často bez milosti klamáni. Na jihu leží město Sharm El-Sheikh, ke kterému se dostanete jenom oklikou přes tucet hotelů. Vlastní turistické centrum se nachází dále severně u Naama Bay. Nejjižnější bod, tam kde se potkávají mořské zálivy Suez a Akaba, byl povýšen prakticky z ničeho na Meku potápěčů.

Před pouhými dvaceti lety kempovali ještě turisté ve stanech a velmi jednoduchých chatkách. Dnes tady najdete menší hotely, ale taky objekty mezinárodních hotelových řetězců. Nedaleko hardrock-café čeká americký fastfood na mladší zákazníky. Přesto má malé centrum města svou atmosféru a již delší delší dobu je Naama Bay také pro egyptskou vládu vývěsním štítem. Kvůli vysokému počtu italských turistů se někdy také nazývá Little Rimini. Hlavně je tady k vidění dosti turistů a to díky vysoké koncentraci hotelů a obchodů.

Na Naama Bay leží hříšně drahý bazar pro turisty a v něm různá klenotnictví, prodejny suvenýrů, lékárny a supermarkety. Hotely jsou odsud vzdáleny maximálně 10 - 15 minut. Nejlépe se sem dostanete prostřednictvím minibusů.

Sharm el Sheikh - potápění v Naama Bay
Sharm el Sheikh - Ras Mohamed

Egypt na Facebooku