Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Suezský průplav

Egypt a pohled na Suezský průplav
Autor: Cycling man

Uměle vytvořený Suezský průplav (arabsky ‎‏قناة السويس, Qanāt as-Suwais) je lodní kanál v Egyptě mezi přístavními městy Port Said a Port Taufiq u Suezu.

Spojuje Středozemní moře s Rudým mořem a usnadňuje tak námořní dopravu kolem Afriky mezi Severním Atlantikem a Indickým oceánem. Do té doby bylo potřeba objet celý africký kontinent, aby se lodě dostaly do Evropy a do Asie.

Slavnostně otevřen byl 17. listopadu 1869, jeho délka byla 162,25 km. Prohlouben byl v roce 2009 a od té doby má včetně severních a jižních přístupových kanálů délku 193,3.

Kanál může používat za stejných podmínek každé plavidlo (civilní i vojenské) všech národů a za všech okolností (mír i válka). Pouze pro válečné lodě válčících národů platí určitá omezení, jako je například průjezd bez zastavení. To bylo sjednáno Konstantinopolskou konvencí z roku 1888.

Historie

Myšlenka na zkrácení mořské plavby sahá až do časů egyptských faraonů. Zdejší přírodní podmínky v oblasti dnešního Suezského průplavu jsou totiž k takovým úvahám velmi vhodné a lákavé. Nacházejí se zde nízko položené části území, přímo se nabízející k uskutečnění takovýchto smělých plánů.

Ale byl to až Francouz Ferdinand de Lesseps, který za podpory egyptského místokrále Muhammada Saida uskutečnil ony opravdu převratné plány. Značně problematické se ale ukázalo zejména financování obrovského stavebního projektu. Po deseti letech stavby průplavu se nakonec v roce 1869, za přítomnosti vysoce postavených evropských oficiálních hostů, Suezský průplav otevřel námořní plavbě.

Největší finanční náklady na projekt nesl samotný Egypt, tehdy pod správou Velké Británie. V důsledku toho zde Britové měli rozhodující vliv a silnou kontrolu nad celou zemí. V roce 1956 byla nejprve soukromě vlastněná společnost Suezského průplavu znárodněna a pak vypukla známá Suezská krize. Tehdy Britové, Francouzi a Izraelci vyslali svá vojska do okolních egyptských měst.

Průplav byl uzavřen zároveň s vypuknutím "Šestidenní války" (zvané také Třetí arabsko-izraelská válka) v červnu 1967, až teprve roku 1975 byl znovu otevřen a opět v něm začala fungovat lodní doprava.

Dnes tudy proplouvá ročně asi 15.000 nejrůznějších plavidel, čímž se průplav stal jedním z nejdůležitějších zdrojů příjmů v zemi.

Ismailia

Suezský průplav začíná na pobřeží Středozemního moře ve městě Port Said a pak se vine pouští až k Rudému moři do města Suez. Zhruba na půli této cesty se u jezera Timsah a "Hořkých jezer" (Velké, Beheira al-Kubra Murra a Malé, Beheira al-Murra al-Sughra) nachází město Ismailia.

Návštěva tohoto města určitě stojí za to, jsou zde luxusní vily a nádherné zahrady, kde se dá skvěle odpočívat doslova uprostřed zeleně. Docela blízko Ismailie stojí El-Ferdan Bridge - nejdelší otočný most na světě.

Geografie: 

Místo

Port Said 31° 15' 25.3584" N, 32° 18' 30.7188" E
Location

Egypt na Facebooku