Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Svátky a slavnosti, 2. část

V měsíci poutní cesty do Mekky se slaví Velký Bairam nebo Eid El Adha. Pětidenní obětní slavnost, která je vzpomínkou na Abrahama, který obětoval svého syna. Za svítání jsou všude v zemi poraženy ovce a nejlepší díl masa se daruje chudým. Když jdete ulicemi, jsou tu ráno louže krve a odpoledne se nabízí na prodej jehněčí kůže.

Dalším svátkem je islámská oslava Nového roku, Awil Sanaa Hijreya. Ashura je zase důležitým dnem především u Šíitů ve Smutečním měsíci Muharram. Připomíná vnuka Proroka Mohameda, Husajn ibn Alího, který byl zavražděn roku 680. Sunnité se v tento den postí. Ashura je zároveň postní pokrm z pšenice, mléka a cukru.

Historické pozadí pro Sunnity: Když Prorok Mohamed viděl, že Židé z Mediny drží půst k památce záchrany Mojžíše a jeho Izraelitů díky rozestoupení Rudého moře, přikázali muslimové totéž, protože uctívali také Mojžíše jako Proroka.
Narození Proroka Mohameda, svátek Mawlid an-Nabi, se slaví na mnoha místech v podobě velké veřejné posvátné slavnosti, která může trvat i několik dní.

Koptské svátky
Když slaví křesťanská menšina, pak to má daleko menší vliv na veřejný život, než je tomu u svátků muslimských. Koptové mají od roku 284 n.l. svůj vlastní kalendář. Vánoce připadají na 7. (v přestupném roce na 8.) ledna, Nový rok je 11. (popřípadě 12.) září. Velikonoce jsou o jeden nebo tří týdny později než u římsko-katolických křesťanů.

Velikonoční pondělí pro ně nemá náboženský význam, na něj připadá ale národní slavnost Sham el Nessim. Národní svátek Sham el Nessim, v překladu "Nádech západního větru", je jarní slavnost, která se slavila již za dob vlády faraónů. Egypťané všech církví v tento den podnikají s dětmi výlety s piknikem a s grilováním.

Další egyptské svátky podle data:
25. duben - Osvobození Sinaje
1. květen - Den práce
18. červen - Výročí odchodu britských vojáků
23. červenec - Výročí revoluce 1952
6. září - Výročí přetnutí Suezského kanálu

Památné egyptské dny bez statusu svátku:
4. únor - Den otců
14. únor - Valentýn
3. březen - Den učitelů
18. březen - Den matek
21. březen - Den lékařů
25. březen - Den umělců
23. září - Den vítězství v roce 1956 na Izraelem

Egypt na Facebooku