Jste zde

Domů » Horní Egypt

Horní Egypt - Luxor (Théby)

Sfingová alej - chrám v egyptském Luxoru

Na pravém břehu řeky Nil najdete město Luxor v údolí, které je obklopeno skalními stěnami východní pouštní tabule. Je hlavní dopravní tepnou Horního Egypta, zabírá část starého hlavního města egyptské říše - Théby, které se táhne ještě mnohem dále na sever, přes svatyni v Karnaku, se svou nekropolí na západním břehu Nilu až daleko do hor západní pouště. Ke konci byly Théby už jen stínem: malá osada, která obklopovala chrám Amenophise III. a ruiny přístavu uprostřed starších ruin.
Luxor vděčí turismu především za to, že stoupl počet obyvatel z 11 000 v roce 1900 na dnešních asi 150 000 obyvatel. Centrum města najdete kolem chrámu. Všude kolem se nachází také zbytky největšího chrámového komplexu celého Egypta: chrámu v Karnaku, který leží asi 3 km severně odsud. Ve městě na vás ze všech stran dýchá historie. Každý kdo zavítá do Egypta, by si určitě neměl nechat ujít výlet do těchto míst.

Luxor je ale také rájem pro amatérské archeology, slavní králové 18. a 19. dynastie si zde nechávali stavět své hrobky. Během doby také změnil své jméno. El Uqsor se jmenuje teprve od té doby, co Arabové zabrali Egypt. Předtím znali Řekové toto místo pod názvem Thebai. Až do doby Střední říše byl Waset, jak se dříve město jmenovalo, jen vesnicí, která se skládala z hliněných chatrčí. Teprve po spojení Horního a Dolního Egypta se z něho stalo hlavní město Nové říše. K rozkvětu přispěl také místní bůh Amun, který ve Střední říši povýšil na říšského boha - boha slunce Ra. Na počest Amuna byly vystavěny chrámy, kaple či sloupové síně. S jeho chotí Mut a jeho synem Chonsem - bohem Měsíce, tvořil Amun božskou triádu. Na vrcholu egyptské civilizace bylo město Théby největším, nejbohatším a nejsvatějším městem starověku. Byly také náboženským centrem, kdy lidé věřili, že Amun žije v chrámu v Karnaku.

Luxor v Egyptě - pozůstatky chrámu

Egypt na Facebooku