Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Návštěva Port Saidu

Port Said v Egyptě
Autor: BillBl

Port Said je další krásné město v severním Egyptě, ve kterém žije kolem půl miliónu obyvatel.

Je vzdálené asi 220 km od Káhiry a 80 km od Ismailie. Geograficky spojuje Afriku s Asií, protože předměstí Port Fuad leží již v Asii na východním břehu Suezského průplavu.

Město vděčí za svůj neobvyklý název jednak své přímé poloze na pobřeží Středozemního moře, a pak i bývalému egyptskému místokráli Muhammadu Saidovi.

Muhammad Said totiž spolurozhodoval i o výstavbě slavného Suezského průplavu, na jehož konci se dnešní město Port Said rozprostírá.

Rakouský průkopník železnic Alois Negrelli načrtl plány na stavbu průplavu, které však byly realizovány po jeho smrti francouzským konzulem Ferdinandem de Lesseps.

Kanál byl slavnostně otevřen v roce 1869 za přítomnosti egyptského panovníka chediva Ismaila, francouzské císařovny Eugénie a rakouského císaře Františka Josefa.

Ačkoli město je v současné době více egyptské než evropské, a všechny názvy ulic byly "poegyptštěny", je mnoho hlavních cest stále známých pod starými evropskými jmény.

Port Said je velmi důležitým egyptským přístavem, který se hojně využívá jako překladiště toho nejrůznějšího zboží, jako je třeba rýže anebo bavlna. Kromě toho u přístavu vznikla i velká průmyslová čtvrť, která se neustále rozšiřuje.

Ovšem i navzdory tomu, že místní průmysl je v okolí velmi rozšířený, zůstává město stále jedním z nejkrásnějších měst Egypta. To také vyplývá ze skutečnosti, že se zde dochovalo mnoho starých budov a město tak umožňuje svým návštěvníkům nahlédnout do své nesmírně zajímavé přístavní minulosti.

Na pobřeží najdete doslova překrásné písečné pláže, které vysloveně lákají ke koupání a k opalování.

V době prázdnin se sem sjíždějí bohatí Egypťané, kteří nechávají velkoměsto za svými zády a odpočívají tady na pobřeží. P. Said tedy skutečně zaručuje to, co slibuje - klidné útočiště u Středozemního moře.

Nějakých skutečně pozoruhodných zajímavostí není ve městě až zas tak mnoho, ale můžete se zajít podívat na nedaleký Suezský průplav. Rozhodně pro vás bude zážitkem podniknout kolem jeho břehů alespoň malou procházku.

Rušný přístav pak nabízí pohledy na velké zámořské lodě ze všech koutů světa. Kdo má rád rybolov, nepřijde tady také nikterak zkrátka. Na své si tu přijdou i milovníci vodních sportů, kteří zde najdou skutečně hodně zábavy. Jsou tu skvělé příležitosti k potápění a perfektně si tady zajezdíte na vodních lyžích.

Zvláštností přístavního města je jistě i to, že zde mají zónu volného obchodu. Dá se tu tedy i skvěle a především levně nakoupit, a k dostání je tady snad vše, na co si jen pomyslíte. I to je nepochybně jeden z důvodů, proč se přístav stal známým i daleko za hranicemi Egypta.

Geografie: 

Místo

Port Fuad, Port Said 31° 14' 57.444" N, 32° 19' 25.2732" E
Location

Egypt na Facebooku