Jste zde

Domů » Sinajský poloostrov

Sinajský poloostrov

Podmořský svět Sinajského poloostrova
Autor: mattk1979

Sinajský poloostrov leží na africké desce mezi africkým kontinentem a Arabským poloostrovem, od kterého je oddělen Jordánským údolím.

Svojí rozlohou zaujímá přibližně 61.000 km², zasahuje až do Rudého moře, a je 1,5x větší než Švýcarsko. V západní části poloostrova se rozkládá Suezský záliv, ve východní části záliv Aqaba.

Poloostrov je rozdělen do dvou guvernorátů: Severní Sinaj s hlavním městem Al-Ariš a Jižní Sinaj s hlavním městem El-Tor. Al-Ariš na pobřeží Středozemního moře je s přibližně 128 tisíci obyvateli největším městem na Sinaji.

Obyvatelé poloostrova žijí hlavně v pobřežních oblastech, dosud je asi polovina z celkového počtu 1,3 miliónu obyvatel poloostrova Beduíny, kteří se dělí do téměř 20 kmenů a dnes již jen částečně vedou kočovný život.

Živí se chovem dobytka (kozy, ovce, velbloudi), na východním pobřeží také rybolovem a ve stále větší míře i cestovním ruchem jako vůdci výprav na velbloudech přes poušť. Odnepaměti v poušti vedly tu nevázaný, ale těžký život.

Sinajský poloostrov přitahuje celou řadu těch nejrůznějších návštěvníků s různými zájmy. Ať už jde třeba o věřící, kteří se sem vydávají po stopách Bible, o turisty hledající skvělé koupání a potápění, o milovníky přátelských "korábů pouště", nebo dokonce o geology, kteří sem jedou hledat nějaké to nerostné bohatství.

Severní Sinaj

Sever Sinajského poloostrova hraničí se Středozemním mořem a zcela mu dominuje pouštní krajina, nad kterou se tyčí náhorní planina Tih. S 20 až 50 mm srážek za rok je to nejvíce nehostinná oblast poloostrova.

Podle biblické tradice je to ona "poušť bloudění", kam vedly kroky Židů po jejich odchodu ze starého Egypta. Vědci si ale nejsou tímto faktem zcela jisti a na přesné trase dávných Židů se neshodují.

Patří k ní také hora Sv. Kateřiny (Jabal Katrin), která je s výškou 2.637 metrů nejvyšším vrcholem nejen na poloostrově, ale v celém Egyptě. V zimě bývá dokonce pokrytá sněhem.

Klášter svaté Kateřiny, jenž se nachází na této hoře, je také zmíněn v bibli. Pochází ze 6. století a je tak jedním z nejstarších dochovaných klášterů křesťanství. Klášter byl postaven v místech, kde se měl Mojžíš setkat s "hořícím keřem".

Další vysokou horou na poloostrově je biblická hora Sinaj, také známá jako Mojžíšova hora. V bibli se dočtete, že právě tady obdržel Mojžíš od Hospodina "desatero".

Jižní Sinaj

Jih Sinajského poloostrova, jehož špička směřuje do Rudého moře, je plný mohutných a holých hor. Břehy moře jsou pokryty nádhernými písečnými plážemi a moře je tu tyrkysově zbarvené.

Je zde doslova ráj potápěčů a pod mořskou hladinou se vám otevře senzační podmořský svět. Před pobřežím tu leží v moři pestré korálové útesy a žije tu nesmírné množství těch nejrůznějších druhů ryb.

Na vlastní oči zde spatříte delfíny, žraloky a mořské želvy. Tito vodní živočichové tady opravdu nejsou ničím vzácným a celá oblast je doslova pozemským rájem všech milovníků potápění.

Nacházejí se tady také ty nejoblíbenější turistické destinace, jako je např. Na‘ama Bay, Sharm el-Sheikh nebo Dahab. Je zde postaveno mnoho luxusních hotelů vedle sebe, a ve všech najdete dostatek příležitostí ke sportování i k odpočinku.

Klášter svaté Kateřiny na nejvyšší hoře Sinajského poloostrova

Místo

Klášter svaté Kateřiny 28° 33' 20.3868" N, 33° 58' 33.9564" E
Location

Egypt na Facebooku