Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Zagazig

Egyptská káhira s islámskou univerzitou Al-Azhar
Autor: guillenperez

Asi 80 km severně od egyptské metropole Káhira, v nilské deltě Dolního Egypta, se nachází město Zagazig (az-Zakázík).

Bylo založeno v roce 1820 a dnes je z něj univerzitní město (asi 320 tisíc obyvatel) s pobočkou slavné univerzity Al-Azhar, největší islámské univerzity na světě.

Ve velmi úrodné oblasti je centrem obchodu s bavlnou a obilím, najdete zde velké továrny s bavlnou a pobočky mnoha evropských obchodních společností.

Domov zde má i malé muzeum Urabi se zajímavými nálezy. Bylo pojmenované podle jednoho z nejslavnějších rodáků města, plukovníka Ahmeda Urabiho, který v roce 1882 vedl vzpouru proti britské okupaci.

Dalšími známými rodáky jsou novinář a filozof Salama Moussa nebo Muhammad Mursí, pátý úřadující prezident Egypta (vládl od června 2012 do července 2013, kdy byl svržen po převratu).

Také v archeologickém muzeu univerzity je k vidění celá řada zajímavých exponátů z dávné minulosti.

Bohužel ale muzeum zůstává po většinu času uzavřeno, protože jeho studijní sbírky jsou určeny především pro studenty univerzity. Pokud ovšem budete mít zájem si je prohlédnout, je dobré oznámit svou návštěvu předem.

V Zagazigu byly objeveny i dva velké stříbrné poklady, které si tu ale již dnes bohužel nemůžete prohlédnout, protože jsou ve sbírkách slavného muzea v Káhiře.

Nicméně hlavní atrakcí města jsou na jihovýchodě se rozkládající vykopávky staroegyptského města Bubastis (Tell-Basta).

Bubastis byl strategicky umístěn u hlavních obchodních cest, jeho hlavním božstvem města byla ženská postava Bastet, zobrazená v podobě kočky (nebo předtím lvice).

Ve městě tak panovalo uctívání koček, díky kterému byly považovány za posvátné bytosti. Byli stejně jako lidé mumifikovány a pohřbívány. V katakombách města byly nalezeny pozůstatky těchto kočičích mumií.

Hlavní místem uctívání byl chrám Bastet, který byl znám v době rozkvětu daleko za hranicemi města. Kromě vlastního chrámu se v areálu nacházejí i pozůstatky hřbitova stejně jako palácového komplexu, které lze navštívit. Na severu je k vidění dnes již částečně zarostlý chrám Teti.

Návštěvníci mohou velké archeologické naleziště prozkoumat pěšky, ale vykopávky zde stále probíhají, takže ne všechny plochy areálu jsou veřejnosti přístupné.

Během procházky po rozlehlých pozemcích můžete obdivovat nejrůznější egyptské sochy, které byly citlivě umístěny do speciálně, k těmto účelům navržené zahrady soch.

Návštěvu Zagazigu můžete spojit s prohlídkou dalšího staroegyptského města Džanet, kam se snadno dostanete autem.

Geografie: 

Místo

Naleziště Bubastis (Tell-Basta) 30° 34' 23.8692" N, 31° 30' 47.592" E
Location

Egypt na Facebooku