Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Abgig

Madīnat el-Faiyūm - obelisk
Autor: juliegomoll

Abgig (nebo také Begig) je archeologické naleziště u egyptského města Faiyūm, které leží 3 km jihovýchodně od města Madīnat el-Faiyūm. K nalezišti se snadno dostanete autem, během návštěvy vás ale bude doprovázet policie.

Největší historickou zajímavostí v Abgigu byl obelisk Sesotrise I., který už dnes bohužel není součástí naleziště. Stojí totiž uprostřed kruhového objezdu ve městě Madīnat el-Faiyūm. Obelisk – nebo spíše stéla (památník na náhrobku) – byl vytesán z růžové žuly a dosahuje výšky 12,90 metrů. Prohlídku obelisku můžete spojit s návštěvou dalších památek ve městě, které leží 90 kilometrů jihozápadně od Káhiry. Například chrámy Kom Auschim a Qasr el-Sagha nebo skalní hroby Kom Ruquaija z 12. dynastie.

Obelisk se směrem nahoru zužuje a jeho hrany jsou zaoblené. Prohlubeň uprostřed byla pravděpodobně určena pro sochu (sokola nebo jiné zvířecí božstvo), která byla zřejmě ulitá z kovu. Zbytky nápisů a kreseb na stéle zachycují tato božstva: Sesotris, Amun-Re, Ptah, Re-Harachte, Month-Re a další. Historický nápis se nedochoval.

Kom Auschim, Egypt
Qasr el-Sagha, Egypt
Geografie: 

Egypt na Facebooku