Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Abu Ghurab - pamětihodnosti

Abu Ghurab - pozůstatky chrámu Niuserrea
Autor: kairoinfo4u

V egyptském místě Abu Ghurab můžete obdivovat také několik pamětihodností:
Sluneční chrám faraóna Userkafa, asi 500 metrů severozápadně od pyramidového komplexu Sahure v archeologickém nalezišti Abúsír. Jedná se o nejstarší stavbu, ze které jsou dnes ale viditelné už pouze zbytky dlažby. Hrob Userkafa se nachází v 5 km vzdáleném místě Sakkara.

Sluneční chrám Niuserrea, asi 1 km severozápadně od pyramidového komplexu Sahure. Tato památka se zachovala v poměrně dobrém stavu, hlavní chrám se skládá z 20 metrů vysoké základny pro 36 metrů vysoký vyzděný obelisk, který se ale nezachoval do dnešních dnů a z alabastrového oltáře na východ od základny.
Stěny svatyně byly vymalovány reliéfními obrazci (například zobrazení jednotlivých ročních období), které jsou nyní umístěny v muzeích v Berlíně a v Káhiře. V severovýchodní části nádvoří se nacházely sklady a místa určená k popravě obětních zvířat, dokladem toho jsou ještě dnes jasně viditelné kanálky odvádějící krev a obětní nádrže. V jižní části areálu byly nalezeny sluneční lodě zhotovené z hliněných cihel.

Návštěvu Abu Ghurabu můžete spojit s prohlídkou pohřebiště v Abúsír. Pěší cesta pískem je obtížnější, jedna cesta trvá asi 30 až 40 minut. Další možností je zkombinovat tento výlet s návštěvou Sakkary, Memfisu nebo Dahshuru.

Abu Ghurab - pozůstatky chrámu Niuserrea
Autor: kairoinfo4u
Geografie: 

Egypt na Facebooku