Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Abú Rawáš

Abú Rawáš - pozůstatky pyramidy
Autor: kairoinfo4u

Abú Rawáš je vesnice v Dolním Egyptě, které leží asi 7 km od města Gíza. Přibližně 5 km na západ od vesnice stojí údajně nedokončená Radžedefova pyramida, která se nachází na severním konci archeologického areálu, ve kterém jinak další pyramidy nenajdete.

Uvidíte v něm už jen hrobky ze starého období, ze 4. a 5. dynastie. Radžedefova (4. dynastie) pyramida prý nemohla být dokončena, jelikož faraón Radžedef (Cheopsův syn) vládl jen krátkou dobu. Stejný osud potkal Severní pyramidu v Zavíjet el-Arjánu, která byla postavena ve stejném období. Poslední průzkumy ale ukazují na to, že Radžedefova pyramida dokončená byla.

Pyramida je tvořena šachtou a samotnou pohřební komorou, která běžně není přístupná. Díky zbytkům žulového obložení můžeme jen odhadovat původní velikost: strana základny mohla být 100 m dlouhá a výška pyramidy mohla dosáhnout až 92 m. Na východní straně lze spatřit pozůstatky obětiště a příkop.

Pokud se chcete vypravit do Abú Rawáše, můžete jet z Káhiry taxíkem, ale počítejte s tím, že hodně taxikářů tuto vesnici nezná. Během cesty se tedy zeptejte místních Egypťanů, jak se přesně do místa dostanete, nebo jeďte s někým, kdo tuto oblast zná a ukáže vám cestu.

v roce 2002 byl historický areál oplocen a od té doby v něm probíhají archeologické vykopávky. K návštěvě areálu potřebujete povolení od Egyptského památkového ústavu a smíte se v něm pohybovat pouze pěšky.

Abú Rawáš - pozůstatky nekropole
Autor: kairoinfo4u
Geografie: 

Egypt na Facebooku