Jste zde

Domů » Horní Egypt

Abu Simbel - chrámy

Abu Simbel - Velký chrám
Autor: whl.travel

Abu Simbel jsou dva starodávné, do bočních stěn skalního masivu vytesané chrámy. Nacházejí se na jihu Egypta v blízkosti hranice s dnešním Súdánem. Byly vytesány v průběhu jednoho až dvou desetiletí v polovině 13. století př.n.l. za vlády faraóna Ramesse II.. Stavba měla ukázat obyvatelům tehdejší Núbie faraónovu moc a posílit tak staroegyptské náboženství.

Průčelí Velkého chrámu tvoří 4 sedící, přes 20 metrů vysoké postavy Ramesse II. Krátce po zhotovení byla jedna z postav částečně zničena zemětřesením. Chrám zasahuje až 63 metrů hluboko do skály a skládá se z několika postupně se zmenšujících pilířových síní vedoucích ke svatostánku a z několika dalších vedlejších komor. Vnitřní stěny jsou zdobeny hieroglyfy a reliéfy. Sochy ve svatostánku představují tři v době vzniku chrámu nejvýznamnější egyptské bohy, kterými byli Ptah, Amum-Re a Re–Harachte. Mezi nimi je umístěna socha Ramesse II., který se jako faraón také těšil božskému uctívání. 2 x do roka (kolem 21. února a 21. října), o jarní a podzimní rovnodennosti, ozáří sluneční paprsky na určitý čas svatostánek a sochy tak vystoupí na denní světlo. Pouze jedna ze soch – Ptah – zůstane v temnotě neboť představuje boha temnoty a podsvětí.

Asi 150 m od Velkého chrámu leží druhý, menší chrám. Také jeho průčelí je tvořeno sochami vytesanými do skalní stěny. Šest 10 metrů vysokých, rovně stojících, soch představují Ramesse II. a jeho oblíbenou manželku královnu Nefertari, která je vždy vyobrazována ve stejné velikosti jako sám panovník. Chrám je hluboký 21 metrů a velice připomíná Velký chrám – pouze v jednodušším vydání. Byl zasvěcen bohyni Hathor a královně Nefertari jako zbožštěné družce faraóna.

Podle místních obyvatel byly chrámy Abu Simbel znovuobjeveny evropskými vědci na počátku 19. století. Velký chrám byl při jeho znovuobjevení z velké části zasypán pískem a k úplnému odkrytí došlo až na začátku 20. století. Chrámům hrozilo kvůli stavbě Asuánské přehrady zatopení. Z tohoto důvodu byly v letech 1963 – 1968 chrámy rozebrány na víc než 1000 kamenných bloků o průměrné váze 25 tun a přemístěny na vyšší místo, kde byly opět postaveny. Nyní leží oba chrámy Abu Simbel na břehu jezera Nasser. V roce 1972 byly stavby zaneseny do seznamu památek Světového dědictví UNESCO. Patří také k nejdůležitějším stavbám egyptské Nové říše (1580 – 1085 př. n. l.).

Abu Simbel - chrám královny Nefertari
Autor: schmaeche
Geografie: 

Egypt na Facebooku