Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Abukir

Abukir

Egyptský Abukir (nebo také Abu Qir) leží přibližně 24 km severovýchodně od města Alexandrie, na výběžku do Středozemního moře, u stejnojmenného zálivu. Poblíž Abukiru se nacházela starověká města Kanopus, Menútis a Hérakleion, která se však po zemětřesení před zhruba 1500 lety zřítila do moře.

Nedaleko přístavního města se nachází řada staroegyptských, řeckých a římských ruin. Za zmínku stojí především 3 km směrem na jihovýchod položené pozůstatky z časů města Kanopus, bohužel ale leží v uzavřeném vojenském prostoru. 6 kilometrů daleko od pobřeží, v hloubce 10 m, objevil podvodní archeolog Franck Goddio a jeho tým v roce 2001 pozůstatky starověkého egyptského obchodního přístavu Hérakleion. Objeveny byly také Napoleonovy potopené válečné lodi (admirálská loď ĽOrient a dvě fregaty).

Jméno města je odvozeno od svatého Kýra. Tento alexandrijský mučedník a jeho žák sv. Jan působili jako lékaři. Byli zajati, mučeni a roku 312 zavražděni. Nejprve byli pohřbeni ve městě Kanopus, ale Cyril Alexandrijský nechal v 5. století na jejich počest postavit kostel v blízkém městě Menútis, kam byly jejich ostatky převezeny.

Na hrobě mučedníků poté došlo ke mnoha zázračným uzdravením – oba tak vykonávali své povolání i po smrti. Kostel byl zničen v době, kdy město dobyli Arabové. Dnes jsou ostatky obou světců uloženy v kostele sv. Kýra a sv. Jana a také v kostele sv. Barbory v historickém centru Káhiry.

V zálivu Abu Kir se na konci 18. století odehrála významná bitva Britů proti Francouzům. 1. srpna 1798 zničila britská flotila pod vedením Horatia Nelsona Napoleonovo válečné loďstvo. Francouzi sice ztratili kontrolu nad mořem, ale 25. července 1799 porazili navzdory nepřátelské přesile Brity podporované turecké vojsko ve stejnojmenné suchozemské bitvě.

Bitva v Egyptě
Horatius Nelson
Geografie: 

Egypt na Facebooku