Jste zde

Domů » Horní Egypt

Abydos

Abydos - Osirisův chrám
Autor: DJMcCrady

Abydos je archeologické naleziště v Horním Egyptě. Nachází se na západním břehu řeky Nil, je vzdáleno 160 km severně od města Luxor a 50 km jižně od Sohagu. Naleziště leží mezi vesnicemi El-Chirba a El-Arabat el-Madfuna. Vlaková stanice Balyana je vzdálena přibližně 10 km od letiště.

Abydos (ve staré egyptštině Abdju) patřil k nejstarším a nejvýznamnějším nekropolím ve starém Egyptě. Nacházel se poblíž prvního hlavního města Thinis (This). Nekropole byla používána od predynastické doby až do dob křesťanství. Na délku dosahuje 4 km a na šířku měří 2 km. Pohřebiště mělo hlavně náboženský význam, protože v něm byla hlavní svatyně boha Usira.

Abydos sloužil jako pohřebiště prvních egyptských králů (hrobky B a U v Umm el-Qua’abu, asi 2 km západním směrem od chrámu Sethiho I.). Velmi významný je hlavně hrob krále Džera, neboť je považován za hrob samotného Usira. Od dob střední říše se stalo zvykem, že se králové nechali v Abydu pohřbít, nebo alespoň postavit stélu, pohřební kapli či kenotaf (symbolická hrobka). Z Abydu se stalo poutní místo, na kterém se scházeli příbuzní zemřelých, aby uctili své mrtvé i Usira.

K nejzajímavějším památkám patří chrámy Ramsese I., Ramsese II. a Sethiho I. Sloužily jako místo kultu zemřelých faraonů i božstvům, kterým byly zasvěceny. Chrám Sethiho I. je velmi významný pro egyptology, díky seznamu králů mohou stanovit, kdy který faraon vládl a díky reliéfům v sedmi svatyních mohou určit, jak probíhal každodenní náboženský rituál.

V Kom el-Sultanu, 1,5 km severně od chrámů, stojí chrám Usira – Chontamentiho. 400 m západním směrem najdete pohřebiště Schūnet ez-Zebīb. 1 km na jih od chrámu stojí zřícenina chrámu Sesostrise III. a 1 km na západ od tohoto chrámu Sesostrisův kenotaf (náhrobek). 3 km jižně od Sethiho chrámu se nachází Ahmoseho pyramida, chrám královny Nefertari. Pokud se od něj vydáte ještě 1,5 km na západ, spatříte Ahmoseho kenotaf a Ahmoseho chrám.

Abydos - nástěnná malba v chrámu
Autor: DJMcCrady
Geografie: 

Egypt na Facebooku