Jste zde

Domů » Horní Egypt

Asuánská přehrada

Pohled na egyptskou Asuánskou přehradu

Egypt je hlavně zemí pyramid a faraónů. Jsou zde ovšem i další zajímavosti. Jednou z nich je impozantní stavba - Asuánská přehrada. Přehrada se nachází ve vzdálenosti asi 13 km od města Asuán.
Přehrada vytváří pomocí vody z největší řeky Egypta Nilu - Násirovo jezero. Tato přehradní nádrž je svou plochou o celkové velikosti asi 6 000 km2 třetí největší vodní plochou světa.

Přehrada byla stavěna od roku 1960 do 1971. Již koncem 19. století se zde nacházela hráz, kterou zkonstruoval anglický inženýr a která zabraňovala povodním. Na stavbě se podílelo více než 30 000 lidí – většinu z nich tvořili lidé z bývalého Sovětského svazu. Asi 400 z nich přišlo v průběhu stavebních prací o život. Výstavba přehrady s sebou nepřinášela pouze pozitiva – století staré stavební památky byly stavbou ohroženy. 24 památek muselo být kvůli realizaci stavby náročným způsobem přemístěno. Mezi nimi i proslulé chrámy Abu Simbel. Přemístění se ale netýkalo pouze staveb, muselo bý také více jak 100 000 obyvatel přestěhováno. Celkové náklady na stavbu přehrady se vyšplhaly na asi 2,2 miliardy euro.

Výstavba Asuánské přehrady měla několik důvodů. Jedním z nich byla pomoc zemědělské výrobě lepším zavlažováním půdy, dále měla zlepšit splavnost Nilu a tím podpořit hospodářský rozvoj země. Dalším důvodem byla výroba energie.
Přehrada má délku 3,6 km a výšku 111 metrů. Svými rozměry je jednou z největších přehrad světa a opravdovým divem techniky. Z přehradní hráze se turistům naskýtá grandiózní pohled. Fotografy obzvláště oblíbený motiv je betonový pomník ve tvaru lotosového květu, který se nachází na západní straně přehrady a má být symbolem rusko-egyptského přátelství. Zde se ve výšce 74 metrů nachází také vyhlídkové molo, ze kterého mají turisté nejlepší výhled na jezero i na přehradu.

Asuánská přehrada v Egyptě
Geografie: 

Egypt na Facebooku