Jste zde

Domů » Horní Egypt

Chrám boha Hóra v Edfu

Chrám boha Hóra v Edfu

Chrám boha Hóra se nachází v egyptském městě Edfu. Stavba chrámu započala v roce 237 př.n.l. za vlády faraóna Ptolemaia III., zvaného Euergetes I., a ukončena byla až v roce 57 př.n.l. Stavební práce tedy trvaly 180 let a na trůně se mezitím vystřídalo celkem 11 faraónů. Hórův chrám patří k nejlépe zachovaným památkám v Egyptě.

Otcem boha Hóra byl Osiris a jeho matkou Isis. Jeho manželkou byla bohyně Hathor a spolu měli syna Harsomtuse. Staří Egypťané uznávali Hóra jako otce vládnoucích králů a z toho důvodu bylo Hórovo jméno symbolicky přidáváno ke jménům králů, které dostávaly na začátku jejich vládnutí.

U vchodu do chrámu stojí dvě sochy sokolů. Jsou vytesány z černé žuly a ztělesňují boha Hóra. Při vstupu se dále tyčí dva velké zdobené pylony. Obrázky představují krále, který svým mečem bojuje proti nepřátelům Egypta. Návštěvníky chrámu dále překvapí sloupový dvůr, na kterém stojí 32 sloupů. Každý ze sloupů má jinou hlavici – představují různé formy květů a lístků. Sloupový dvůr byl vybudován v letech 116 až 71 př.n.l. Za sloupovým dvorem je umístěn pronaos, tato sloupová "hala" se skládá z třikrát šesti sloupů, vysoká je 1,5 m a široká 34 m.

Na levé straně sloupové haly se nachází kaple, která sloužila královským duchovním k provádění svých rituálů. Na pravé straně se nachází malý prostor, který zřejmě sloužil jako knihovna. Ze sloupové haly je jak po levé, tak po pravé straně vchod k chodbě, která vede ze sloupového dvora mezi obvodovými zdmi a vnějšími zdmi chrámu.

Na sloupovou halu navazují Velká síň, Obětní síň a svatostánek. Zde se dříve nacházela socha boha Hóra. Z Obětní síně vedou dva vchody do další chodby, která vede kolem svatostánku. Z této chodby se dostanete do dalších místností, které sloužily jako kaple pro další božstvo.
Celý chrámový objekt je zdoben mnoha nápisy a obrazy. Nepopisují pouze stavbu Hórova chrámu, ale také život boha Hóra a jeho souboje s nepřáteli.

Chrám boha Hóra v Edfu
Geografie: 

Egypt na Facebooku