Jste zde

Domů » Dolní Egypt

Dahshur

Egypt, Dahshur

Dahshur (někdy uváděno pod nesprávným názvem Dashur) je vesnice v Dolním Egyptě, v provincii Gíza. Na západ od města se nachází stejnojmenná pyramidová oblast, která je součástí nekropole Memfis. Obec leží asi 25 km na jih od pyramid v Gíze.

Dahshur je místem, kde se nachází oblast pyramid vládce Snofru, zakladatele 4. dynastie a zároveň otce Cheopse a také pyramid králů 12. dynastie (Střední říše). První pyramida vládce Snofru se nachází v místě Meidum, obě dvě zbývající v Dahshuru.

Jeho následovníci, Cheops, Rachef a Menkaure nechali umístit pyramidové komplexy do Gízy, a tak tato nekropole byla znova využita až během období Střední říše. Dále na jih od tohoto komplexu byly postaveny pyramidy 13. dynastie. Zdejší podloží však není příliš stabilní, což mělo za následek velké poškození staveb. Obzvláště je to patrné na tzv. "Knickpyramidě".

Celá oblast byla až do roku 1996 součástí vojenského prostoru, poté však jedna její část byla zpřístupněna turistům, aby se ulehčilo turistickému ruchu v oblasti pyramid v Gíze. Nebyla však zpřístupněna celá oblast, proto se musíte řídit pokyny bezpečnostních pracovníků. Na toto místo se dostanete jen autem nebo taxíkem, který si můžete pronajmout v Káhiře. Vzhledem k velké rozloze území ale budete potřebovat auto také přímo na místě.

Egypt, Dahshur
Egypt, Dahshur

Egypt na Facebooku