Jste zde

Domů » Střední Egypt

El-Gara (el-Gāra)

Egypt, El-Gāra

Oblast El-Gara (také Djara nebo Garra) se nachází v egyptské části Libyjské pouště, v gouvernementu Al-Wadi al-dschadid (Nové údolí). Známá krápníková jeskyně El-Gara se nachází asi v polovině cesty mezi místy Farafra a Asyut, na západ od písečných dun Abu-Muharrik.

Krápníkovou jeskyni ukázal cestovateli Gerhardu Rohlfovi během jeho tříměsíční pouti po Lybijské poušti 24. prosince 1873 místní průvodce. Rohlf se o tom zmínil ve svém cestovním deníku "Tři měsíce v Libyjské poušti". Poté byla jeskyně zapomenuta a opět objevena až o více než 100 let později, v roce 1989 Carlem Bergmannem a Mary Taylor. Nicméně mezi místními byla jeskyně vždy známá. Tato jeskyně je jasným důkazem, že klimatické podmínky byly v minulosti zcela odlišné od těch dnešních.

Poblíž jeskyně byly nalezeny nástroje z pazourku a zbytky dřevěného uhlí, druhý nález umožnil datovat osídlení asi do doby 6000 př.n.l. Z tohoto období pravděpodobně také pocházejí skalní malby v krápníkových jeskyních a na kopcích v okolí. Tato zobrazení zvířat jsou pravděpodobně nejstarší svého druhu na světě a v budoucnu budou zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Výlet do El-Gary představuje několikadenní expedici do pouště, na které turisty doprovází zkušení místní průvodci z úbočí Bahriya, Farafra a Asyut. K výletu je potřeba několik terénních vozidel, dostatek vody a potravin a satelitní telefon.

Egypt, El-Gāra
Geografie: 

Egypt na Facebooku