Jste zde

Domů » Horní Egypt

El-Kab (Kāb)

Egypt, El-Kab

El-Kab je vesnice v Horním Egyptě, ležící na východním břehu řeky Nil v provincii Assuan. Nachází se 15 km severně od Edfu a 80 km jižně od Luxoru, při ústí vádí Hellal. Místo je obklopeno pískovcovými útesy. Zde a ještě v jednom údolí na sever od Machāmīdu se nacházejí naleziště jedlé sody, která měla v dřívějších dobách velký význam.

El-Kab byl osídlen již v antických dobách. Svědčí o tom kresby na skále, hřbitov Negada III., hrobky mastaba a skalní hrobky z dob Staré říše. Hroby z Nové říše pocházejí převážně z 18. dynastie. Jedná se obvykle o dlouhé úzké hroby, jejichž vstup se nachází na jižní straně. Barevné reliéfy ukazují scény z každodenního života a náboženské scény z konání pohřbu vlastníka hrobky.
Místo bylo také sídlem bohyně Nechbet, korunní bohyně, paní z hornoegyptského paláce bohů. Z ostatních bohů byli uctíváni Sobek, Hathor, Thot, Re-Harachte, Amun nebo Schesemtet.
V současné době provádí archeolologický výzkum tohoto místa belgický archeologický tým univerzity z Leidenu.

Nejlépe se sem dostanete autem nebo taxíkem, v nejlepším případě terénním autem od města Edfu. Svahy jsou skalnaté, musíte jet pomalu a opatrně. Pokud sem přijedete konvojem z Luxoru nebo z Assuanu, musíte se domluvit, že chcete v El-Kabu z konvoje odbočit.

Egypt, El-Kab
Geografie: 

Egypt na Facebooku